Borsa kararsız, faiz yükselişe geçti

Güne yükselişle başlayan borsada çıkış sınırlı kalıyor. Faiz, enflasyonun revize edilmesi sonrasında yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Borsa güne 362 puan artışla 68.155 puan seviyesinden başladı. Önceki seanslara paralel görüntüsüne devam eden İMKB’de yükseliş denemeleri çok güçlü değil.

ABD Merkez Bankası (Fed) iki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından; faizi sıfır ile yüzde 0.25 aralığında bırakırken, 600 milyar dolarlık tahvil alım programının Haziran'da tamamlanacağını da bir kez daha teyit etti. Fed Başkanı Bernanke, toplantının ardından düzenlediği ve bankanın 97 yıllık tarihinde bir ilk olan basın toplantısında, bankanın ekonomiye sağlanan desteklerin geri çekilmesi için acele etmeyeceğinin sinyalini verdi.

Fed’in gevşek para politikalarını sürdüreceğini açıklamasının ardından küresel piyasalarda risk iştahı canlılığını koruyor. ABD vadeli piyasada artı seyir izlenirken Avrupa’da da alıcılı görünüm hakim.

Yurtiçi piyasada ise gözler bugün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıkladığı enflasyon raporundaydı.  Güncellenen enflasyon varsayımlarına göre; 2011 enflasyon hedefi, orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 5.6 - 8.2 aralığına yükseltildi. 2012 enflasyonunu yüzde 3.4 - 7 aralığında olmak üzere orta noktası %5.2 olarak belirlendi.

Faizler yükselişe geçti

Tahvil- bono piyasasında dün spot kapanışını yüzde 8.25 seviyesinden yapan 20 Şubat 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah sakin açılmasına karşın, yukarı yönlü revize edilen enflasyon tahminleri sonrası yükselişe geçti. Gösterge faiz şu sıra yüzde 8.36 bileşikten işlem görüyor.

Öte yandan uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.4850 sent zirvesinde işlem görürken, Dolar/TL 1.5150 seviyelerine geldi. Euro/TL ise 2.2470 liraya yükselmiş durumda.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir