Borsada tepki alımları sınırlı kaldı

İMKB'de ilk seans 408 puan artışla 64.480 puandan geçilirken, Dolar/TL 1.51 seviyesini test etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Haftanın ikinci işlem gününde borsa tepki alımlarıyla toparlanmaya çalışırken, Türk Lirası, dolar karşısında güç kaybetmeye devam ediyor. İMKB'de ilk seans 408 puan artışla 64.480 puandan geçilirken, Dolar/TL 1.51 seviyesine çıktı.

Hafta sonu İrlanda'ya yapılan 85 milyar euroluk yardım paketine rağmen borç krizinin diğer Avrupa ülkelerine sıçrayabileceği endişeleri sürüyor. Özellikle de İspanya gibi önemli bir ülkenin ciddi sıkıntıya girmemesi için ne tür önlemler alınacağı merak ediliyor. Piyasalar, 10 yıllık ülke tahvillerinin getirisi yüzde 5,5'e çıkan İspanya ekonomisi konusunda kaygılı.

Dün İtalya ve Belçika'nın yaptığı tahvil ihraçlarına kat ılım konusunda başarılı olunmaması sonrası perşembe günü İspanya'nın yapacağı 2013 vadeli 2.75 milyar euro tutarındaki tahvil ihalesi Euro Bölgesinin kaderini etkileyebilecek düzeyde önem kazanmış görünüyor.

Bu arada Avrupa bankacılık sektörü tahvillerinin temerrüt riskine karşı korunması maliyetini gösteren CDS'ler bugün rekor seviyeleri gördü.

Güne tepki alımları ile başlayan İMKB ise 64.625 puana kadar yükseldi.  Yurtdışında bir ara sınırlı yükseliş gösteren endekslerin yeniden gevşemesi yurtiçinde de tepki alımlarını sınırladı. Borsada ilk seans yüzde 0.64 primle 64.480 puandan kapanırken, 1 milyar 97.5 milyon liralık işlem hacmi kaydedildi.

Dolar yeniden 1.51'e yükseldi

Avrupa'daki borç stresi Euro/Dolar paritesinin bugün 1.2979 sente gerilemesine neden oldu. 16 Eylül'den bu yana ilk kez 1.30'un altına inen parite Dolar/TL kurunu da yeniden tetikledi. Dolar 1.51 seviyelerini test etti. Şu sıra bankalararası işlemlerde en iyi alış/satış 1.5050/1.5090 TL düzeyinde. Serbest piyasada dolar 1.5080, euro 1.9630 liradan el değiştiriyor.

Tahvil-bonoda da satıcılı görünümün ağırlık kazandığı görülüyor. Spot kapanışını dün yüzde 7.66'dan yapan ve valörlü işlemlerde yüzde 7.80 seviyesine çıkan 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 7.85 seviyesinde yer alıyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir