Borsada yabancı işlemleri yüzde 37 arttı

Yabancılar temmuzda 707.3 milyon dolar net alım yaptı; en fazla işlem Garanti'de.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yabancıların İMKB'de yaptıkları işlemlerin hacmi Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37 oranında artarak 10 milyar 671 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl Temmuz'da 327.1 milyon dolar net alımla sonuçlanan yabancı işlemleri, bu yıl Temmuz'da da 707.3 milyon dolar net alım olarak gerçekleşti. Temmuz'da İMKB'de yabancı alımları yüzde 40.2 artışla 5 milyar 689 milyon dolara, yabancı satışları yüzde 33.6 artarak 4 milyar 981.8 milyon dolara yükseldi.

İMKB verilerinden yapılan belirlemeye göre, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yabancıların alış işlemleri yüzde 40.2 artarak 5 milyar 689 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde satış işlemleri yüzde 33.6 artarak 4 milyar 981.8 milyon dolara ulaşınca, yabancıların işlem hacmi de yüzde 37 artarak 10 milyar 671 milyon dolara çıktı.

Geçen yıl Temmuz'da 327.1 milyon dolar net alımla sonuçlanan yabancı işlemleri, bu yıl Temmuz'da ise 707.3 milyon dolarlık net alım olarak gerçekleşti. 2009 yılının son çeyreğinde ve 2010 yılı Ocak ayında net alım olarak gerçekleşen yabancı işlemleri, Şubat'ta 365 milyon dolarlık net satım, Mart'ta 576 milyon dolarlık net alım, Nisan'da 76 milyon dolarlık net alım, Mayıs'ta 422 milyon dolar net satım, Haziran'da 314 milyon dolar net alım olarak gerçekleşmişti.

İşlemlerin yüzde 25'i Garanti'den

Yabancıların Temmuz'da İMKB'de yaptıkları işlemlerin yüzde 85'i 20 şirketin hissesinde gerçekleşirken, ilk sırada bulanan Garanti Bankası tek başına işlem hacminden yüzde 25 pay aldı. Yabancıların İMKB'de en fazla işlem gerçekleştirdikleri 20 şirketin hisse senetlerindeki toplam 9 milyar 78 milyon dolarlık işlem, 602 milyon dolar net alımla sonuçlandı.

Yabancıların Temmuz'da en çok işlem yaptığı ilk 20 hisseyi Garanti Bankası, İşbankası C, Yapı ve Kredi Bankası, Turkcell, Türkiye Halk Bankası, Akbank, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Vakıflar Bankası, Koç Holding, Türk Telekom, Tüpraş, Asya Katılım Bankası, Doğan Holding, Ereğli Demir Çelik, BİM Mağazaları, Arçelik, TAV Havalimanları, Enka İnşaat ile Anadolu Efes oluşturdu.

Banka hisselerine talep devam etti

Temmuz ayında yabancıların en fazla işlem yaptığı hisse senedi Garanti Bankası oldu. 1 milyar 431 milyon dolar alıma karşılık 1 milyar 263 milyon dolar satış yapılan Garanti hisselerindeki yabancı işlemleri net 168 milyon dolar alımla sonuçlanırken, işlem hacmi 2 milyar 694 milyon doları buldu. Temmuz ayında yabancı işlemlerinde en fazla işlem hacmi olan ikinci hisse İş Bankası C oldu. 607.6 milyon dolarlık alım, 536.6 milyon dolar satış işlemi sonucunda işlem hacmi 1 milyar 144.3 milyon dolar olurken, işlemler net 71 milyon dolar alımla sonuçlandı. İşlem hacminde 642 milyon dolar ile üçüncü sırayı Yapı ve Kredi Bankası hisseleri aldı. Yapı ve Kredi Bankası hisselerinde 325 milyon dolar alışa karşılık 317 milyon dolar satış olunca yabancı işlemleri net 7.8 milyon dolar alım olarak gerçekleşti.

Turkcell 4'üncü sırada

İlk 20 itibariyle yabancıların en fazla işlem yaptığı hisselerde bu 3 kuruluşu, işlem hacmi büyüklüğü sırasıyla; Turkcell, Türkiye Halk Bankası, Akbank, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Vakıflar Bankası, Koç Holding, Türk Telekom, Tüpraş, Asya Katılım Bankası, Doğan Holding, Ereğli Demir Çelik, BİM Mağazaları, Arçelik, TAV Havalimanları, Enka İnşaat ile Anadolu Efes izledi.

18 şirketteki işlemler net alımla sonuçlandı

İlk 20 şirkette yer alan Akbank ve Türkiye Halk Bankası'nın hisselerindeki yabancı işlemleri net satımla sonuçlandı. Garanti Bankası, İş Bankası C, Yapı ve Kredi Bankası, Turkcell, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Vakıflar Bankası, Koç Holding, Türk Telekom, Tüpraş, Asya Katılım Bankası, Doğan Holding, Ereğli Demir Çelik, BİM Mağazaları, Arçelik, TAV Havalimanları, Enka İnşaat ile Anadolu Efes hisseleri ise net alımla sonuçlandı. Böylece ilk 20'de net alımla sonuçlan hisse senedi sayısı 18, net satışla sonuçlananlar da 2 oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir