Borsaya 100 bin yeni yatırımcı

İlk altı ayda borsaya 30 bin yeni yatırımcı geldi. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan yıl sonuna kadar bu sayının 100 bine ulaşmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Türk sermaye piyasalarındaki hisse senedi yatırımcılarına yılbaşından bugüne 30 bin kişi eklendi.

2009 yılı sonunda 1 milyon sınırında bulunan yatırımcı sayısı özellikle şubat ayından itibaren istikrarlı bir şekilde artarken yılbaşından beri 12 halka arz yapıldı. Yatırımcı sayısındaki artışta halka arzlar kadar piyasadaki gelişmeler de etkili oluyor. Düşük faiz seviyesi ve volatilitesi azalan döviz piyasası borsayı yatırımcı açısından daha cazip kılıyor.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, özelleştirme halka arzları hariç bu yıl sonuna kadar 100 bin yeni yatırımcının gelmesini beklediklerini söyledi. Yılbaşından itibaren 30 bin yeni yatırımcının gelmesiyle ilgili olarak "Yeni halka arzlar özellikle yerli yatırımcının katılımını sağladı" diyen Erkan, yurtdışındaki belirsizliğin yabancı yatırımcı katılımını sınırlı tuttuğunu söyledi. Erkan, "Türkiye'ye yurtdışından bakış çok pozitif. Fakat Akfen ve Aksa Enerji gibi bazı halka arzlar yurtdışı piyasalardaki düşüşe denk geldi. Bu  ters zamanlama da halka arzda talebi daralttı. Avrupa Birliği'ndeki belirsizlik sürdüğü sürece talep daralması olacaktır" dedi.

"Yurtiçinden katılımın artması bizi sevindiriyor" diyen Erkan, halka arz seferberliği ile medyanın da yardımıyla farkındalığın arttığını ve yeni arzlarla beraber yerli yatırımcının geldiğini kaydetti.

Şuana kadar yaklaşık 11-12 şirketin halka açıldığını ve yıl sonuna kadar 30'un üzerinde bir halka arz rakamına ulaşılacağını tahmin eden Erkan, "Hergün bir gong töreni çok güzel olacaktır" diye konuştu.

"Büyük halka arzlarla birlikte yurtiçi tahsisler artarsa bir o kadar daha yatırımcı gelecektir. Bazı büyük şirketlerin hazırlandığını duyuyoruz. Büyük halka arzlarda yerli de yatırımcı da gelir. Yılsonuna kadar 50-60 bin daha yatırımcı gelmesiyle yılı 100 bin yeni yatırımcı ile kapatabiliriz. Fakat özelleştirmeden bir iki  halka arz gelirse bu rakam daha da katlanacaktır. Küçük şirketlerle belli bir yere kadar sayıya ulaşabiliyorsun. Şirket büyüklüğü artarsa ve bunlar tanınan şirketler olursa katılım da ona göre artar. Mesela Pegasus, Emlak GYO gibi. Ayrıca Ziraat Bankası gibi bir büyüklük halka açılırsa onbinlerce yeni yatırımcı gelecektir" dedi.

Varant lansman toplantısı düzenleyecek

Varant piyasasının ağustos sonuna kadar açılacağını  tahmin eden Hüseyin Erkan, "İş Yatırım ve Deutche Bank ile birlikte ağustos ayı başında bir lansman toplantısı düzenleyeceğiz. İş tamamen onlara kaldı. En geç ağustos sonuna kadar piyasayı açarız" dedi.

Avrupalı şirketten çok umutluyum

Bazı yabancı şirketlerin İMKB'de halka arz için düzenlemeli araştırdıklarını ve kendilerinden bilgi aldıklarını kaydeden Erkan, "Halka arz yapılabilecek uygun piyasa olarak Türkiye'yi görüyorlar. Çünkü belli bir olgunluğa oluşmuş bir piyasamız var. Burayı cazip görüyorlar. Özellikle bir şirketten çok umutluyum. Avrupalı çok tanınan yabancı bir şirketin yıl sonuna kadar işlem görmesini bekliyorum. Bir aracı kurum üzerinden gelecekler. Ama şuana kadar bir başvuru olmadı" dedi.

Portföyünü Kocaeli, yatırımcı sayısını ise İstanbul büyüttü

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre portföy değerini en hızlı büyüten il Kocaeli oldu. 2009 yılı sonunda Kocaeli'ndeki İMKB yatırımcısının portföy büyüklüğü 334.8 milyon TL düzeyinde olurken altıncı ayın sonunda bu değer yüzde 514.2 artışla 2 milyar 56.3 milyon TL'ye geldi. Bu ili yüzde 85.4'lük artış ile Çorum izlerken üçüncü sıradaki ile Muş oldu.

Hiç kuşkusuz nominal bazda en büyük portföy 36 milyar 453.6 milyon TL ile açık ara İstanbullu yatırımcının olurken bu ili 3 milyar 749.8 milyon TL ile Ankara ve 2 milyar 21.6 milyon TL ile İzmir izledi. Son 6 ayda Kocaeli'ndeki portföy büyüklüğünde yaşanan hızlı artış bu ilin İzmir'in önüne geçerek en büyük üçüncü portföyü elinde bulundurmasına da neden oldu. Ardahan, Bayburt ve Muş ise portföy değeri en düşük üç il olarak sıralandı. Portföy değeri Aralık 2009'a göre gerileyen iller ise Elazığ, Gaziantep ve Konya oldu. Elazığ'da portföy büyüklüğü yüzde 17, Gaziantep'te yüzde 13 ve Konya'da yüzde 11 azaldı. 

İstanbul en çok yatırımcının olduğu il olurken yatırımcı sayısını da en çok artıran il oldu. İstanbul'daki yatırımcı sayısı 318 bin 809'dan 329 bin 809'a yükseldi. Yatırımcı sayısı hesap bazında en çok artan iller sıralamasında İstanbul'u 3 bin 331'lik yatırımcı artışı ile Ankara ve 2 bin 982 hesaplık artışla Konya izledi. Yatırımcı sayısını en hızlı artıran iller ise Şırnak, Kırşehir ve Konya olarak sıralandı. Hiç bir il yatırımcı sayısında fire vermedi. Her ilin az veya çok yatırımcı sayısı artarken en yavaş artış Afyon, Karabük ve Isparta'da görüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir