Bursa da hızlı tren ağında...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Bursa nihayet hızlı tren ağına dahil edildi. Gerçi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan referandum mitingi için Bursa'ya geldiğinde bunu müjdelemişti ama projenin ihale ilanını görünce içimiz iyiden iyiye rahatladı. Bursa'nın ulaşım konusunda üvey evlat muamelesi gördüğünü daha önceki yazılarımızda sizlerle paylaşmış, hızlı tren rüyasının bir başka bahara kaldığını vurgulamıştık. Memnuniyetle görüyoruz ki o bahar gelmiş.

Ülke ekonomisine yaptığı katkı bakımından Türkiye'nin ilk 3 ilinden biri olan Bursa'nın ulaşım konusunda geride bırakılması, taraflı tarafsız tüm kesimlerce tepki çekiyor. Özellikle son yıllarda gündemde olan hızlı tren projesi ve bu projenin Bursa'ya uğramadan gidecek olması moralleri fena halde bozmuştu. Konuyla ilgili gerek CHP milletvekili Kemal Demirel gerekse sivil toplum kuruluşlarının tepkileri, idareye projeye Bursa'yı dahil ettirmeyi başardı. Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli arası 185 kilometrelik proje iki etap halinde gerçekleştirilecek. TCDD'nin ilanında 75 kilometrelik Bursa-Yenişehir hattının altyapı inşaat işlerinin yapımı öngörülüyor. TCDD Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda 18 Ekim saat 10'da yapılacak ihaleyi kazanan firma sözleşme tarihinden itibaren 15 günlük sürede yapılacak yer teslimi ile işe koyulacak. İşin tamamlanma süresi ise 913 takvim günü olarak vurgulanıyor. Projenin bütününe baktığımızda ise 185 kilometrelik hattın Bandırma-Bursa etabı 90 kilometre, Bursa-Osmaneli arası de 95 kilometre.

Bursa'nın ulaşımla ilgili eksikliği hızlı trenle sınırlı değil. Aynı şekilde havayolu konusunda da sıkıntılar devam ediyor. Sun Ekspres firmasının Bursa Yenişehir'den Diyarbakır, Trabzon, Antalya ve Erzurum seferleri iyi bir karşılık bulmuş, doluluk oranları yüzleri güldürmüştü. Ama buna rağmen ilgili firma seferlerini ani bir kararla Sabiha Gökçen Havalimanı'na aldı. Sonrasında yapılan girişimlerle Anadolujet, Borajet, Luftansa ve Öger Tur seferler koyduysa da sefer sayıları bakımından uçuşlar tatmin edici bulunmadı. Bursa'yı özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu'dan göç alan bir il olarak ele aldığımızda bu bölgelere konulacak seferlerin gerek firma gerekse yolcular açısından verimli olacağı aşikar. Halkın genel beklentisi ise daha önce Sun Ekspres tarafından yapılan uçuşların THY'nin Anadolujet aracılığıyla yeniden başlatılması yönünde. Sanırım bu noktada siyasi iradenin devreye girerek halkın beklentilerine cevap araması gerekiyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir