”Bursa Detroit'in yerini alabilir”

Bakan Ergün, dünyada otomotiv denince akla gelen ilk şehir olan Detroit'in yavaş yavaş bu özelliğini kaybettiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dünyada otomotiv denince akla gelen ilk şehir olan Detroit'in yavaş yavaş bu özelliğini kaybettiğini belirterek, "Detroit'in kaybettiği bu otomotiv merkezi olma özelliğini devralacak yeni şehirler arasında niçin Bursa olmasın" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi"ne son şeklini vermek üzere otomotiv sektörünün temsilcileriyle bakanlıkta bir araya geldi.

Otomotivde daha önceden belirlenen 1 milyon adet üretim ve 800 bin adet ihracat hedeflerinin gerçekleştirildiğini ve ihracat gelirlerinin ithalat giderlerini geride bırakan bir sektöre sahip olunduğunu belirten Ergün, "2009 yılında toplam üretimde dünyada 16. sırada, Avrupa Birliği'nde ise 7. sırada yer almayı başardık" dedi.

Bugün dünyada otomotiv denince akla gelen ilk şehir olan Detroit'in artık yavaş yavaş bu özelliğini kaybettiğini bazı dev otomotiv firmalarının, şu an ancak devlet desteğiyle, kurtarma programlarıyla ayakta kalabildiğine dikkat çeken Ergün, "Detroit'in kaybettiği bu otomotiv merkezi olma özelliğini devralacak yeni şehirler arasında niçin Bursa olmasın" diye sordu.

Ergün, bu nedenle, otomotivde yaptıklarının daha iyisini yapmanın ve bugüne kadar ihmal edilen tasarım, teknoloji ve markalaşma gibi alanlara yönelmenin tam zamanı olduğunu kaydetti.

Otomotiv sektörüne verilecek destekler

 Ergün, strateji belgesindeki eylemlerin bir kısmını hükümet olarak kendilerinin yapacağını, ancak bazı eylemlerin de özel sektör tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Kamu olarak bu gibi eylemlerde yönlendirici ve kolaylaştırıcı bir rol oynayacaklarını hatırlatan Ergün, otomotiv sektörünün sadece montaj yapan kimliğinden sıyrılıp, dünyanın değişik yerlerindeki değişik müşteri ihtiyaçlarına cevap üretebilen tasarımlar geliştirmesini istediklerini bildirdi. Ergün şunları kaydetti:

"Bu nedenle, sanayicilerimize vereceğimiz AR-GE desteklerini artıracak ve çeşitlendirecek çalışmalar yapacağız. Özgün teknoloji ve tasarıma dayalı üretimin geliştirilmesi için yeni teşvik mekanizmaları oluşturacağız.

Yeni tasarımlar geliştirmenin önündeki en büyük engellerin başında, yapılacak tasarımlarla ilgili test merkezlerinin eksikliği geliyor. Bu sorunu aşmak için, tasarım doğrulama ve dayanım, yol testleri, araç çarpma tesisi ile rüzgâr tüneli yapılması için test merkezleri kuracağız. Bu konudaki çalışmalarımıza şimdiden başladığımızı ve arazi tahsisi için Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmeler başlattığımızı açıklamak istiyorum. Bilinçli tüketim yaygınlaştıkça, araçların gücü, modeli ve şekli kadar, çevre duyarlılığı da belirleyici bir faktör olarak öne çıkıyor. Bu nedenle, tasarım faaliyetlerinde düşük karbon emisyonlu çevre dostu araçların ağırlığının artması gerektiğini düşünüyoruz.

Özgün teknoloji, tasarım ve üretim ile alternatif yakıt ve elektrikli araçlarda kullanılan batarya üretimi konusundaki teknolojik yatırımları da destekleyeceğiz. Elektrikli gibi çevre dostu araçlara yönelik özel vergilendirme metotlarını ele alacak ve bu tür araçların kullanımının yaygınlaşması için şarj istasyonları başta olmak üzere gerekli altyapı çalışmalarına katkı sağlayacağız. Büyük ve yeni yatırımların proje bazında ve tedarik zincirindeki firmaları da kapsayacak şekilde desteklenmesi ile ilgili çalışmalar da eylem olarak yer almaktadır. Yapılacak yatırımlar için bedelsiz arsa ve altyapı teminine yönelik girişimlerde bulunacağız."

Kamu filolarında yerli üretim araçlar tercik edilecek

Otomotiv sektöründe ara malı olarak kullanılan ürünlerin içinde ithal payının fazla olmasının, sektörün verimliliğini düşürdüğünü, bu sorunu aşmak için, tedarik zincirinin her halkasında yer alan işletmeler arasında işbirliği ve ortaklık kültürünü artıracak ve üretimde yerlilik oranını yükseltecek destek mekanizmaları kuracaklarını belirten Ergün, Kamu filolarında yerli üretim araçlarının tercih edilmesinin de gündemlerinde olduğunu bildirdi.

Ömrünü tamamlamış araçlar trafikten çekilecek

Ömrünü tamamlamış araçların trafikten çekilmesi için, gerekli hukuki düzenlemeleri de hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydeden Ergün, strateji belgesinin en önemli vurgularından birinin de kamu filolarında elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştıracak düzenlemelere yönelik olacağını kaydetti. Ergün, KOBİ niteliğindeki şirketlerin rekabet gücünün geliştirilmesi için işletmelere bilgi ve danışmanlık hizmetleriyle çeşitli destekler vereceklerini bildirdi.

Strateji belgesiyle otomotiv sanayinin sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artırmayı ve katma değeri yüksek bir üretim yapısına geçmenin amaçlandığını belirten Ergün, bu amaca ulaşmak için "Otomotiv Sanayindeki Şirketlerin Beceri ve Kapasitelerinin Artırılması" ile "Otomotiv Sanayine İlişkin İş Ortamının Geliştirilmesi" şeklinde iki temel stratejik hedef tespit ettiklerini söyledi.

Yaptıkları analizler sonucunda, ar-ge altyapısını iyileştirmek, fiziki altyapıyı geliştirmek, şirketlerin tasarım, üretim ve markalaşma becerilerini artırmak, hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek ve insan kaynaklarını geliştirme başlıklarında beş temel politika alanı belirlediklerini anlatan Ergün, "Burada amacımız kimsenin müşterisi olmayacağı hayallerin tacirliğini yapmak değil, sektöre üzerinde yürünebilir bir yol haritası oluşturmaktır" dedi.

Elektrikli araçlar

Strateji belgesinin en önemli vurgularından birisinin, elektrikli araçlara ve bu araçların kullanımını yaygınlaştıracak düzenlemelere yönelik olduğunu belirten Ergün, önümüzdeki on yılda Avrupa'daki her beş araçtan birisinin elektrikli araç olacağının tahmin edildiğini, Türkiye'nin elektrikli araçlarla ilgili dünyada yaşanan dönüşüme seyirci kalmayacağını ve bu süreçte strateji belgesinin de önemli bir rol oynayacağını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir