Bursa'da değişim ve dönüşüm zamanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

omer.faruk@dunya.com

Bursa'da ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Kenti yönetenlerin yeni sanayi yatırımlarına soğuk baktığı kentte hizmet sektörü ağırlığını hissettirmeye başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin göreve geldiği günden itibaren ısrarla üzerinde durduğu "Yeni sanayi yatırımına ihtiyacımız yok. Yeni yatırım olacaksa bu başta turizm olmak üzere hizmet sektörü ağırlıklı olmalı" çıkışı karşılığını buluyor.

Tüketimi teşvik etmesi nedeniyle yeni model yatırımlara bazı çevrelerce itiraz gelse de dünyada trend olan bu sektörün yatırım şevki her geçen gün daha da artıyor. Özellikle uluslar arası zincir kuruluşlar için yeni pazar ve sıcak paranın yoğun olarak dolaşımda olduğu Türkiye, yatırım için listenin başında geliyor. Türkiye özelinde de Bursa gözde kentler arasında öne çıkıyor. Bursa'nın son yıllarda aldığı yatırımlara baktığımızda ağırlığı turizm sektörünün oluşturduğunu görüyoruz. Hâlihazırda ikisi 5 yıldızlı 14 tesisin inşaatı hızla sürüyor. Kriz döneminde inşaatı başlayan biri 5 yıldızlı iki otel de hizmete açıldı. Bunun yanında AVM ve yapı market yatırımları dikkat çekiyor. Daha düne kadar Zafer Plaza, Carrefour, Özdilek, As Merkez ve yerel market zincirlerinin hakim olduğu kentte bugün dünya markalarının büyük bölümünü rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Korupark AVM, Bimeks, Media Markt, Elektro World, Koçtaş, Nilpark, içinde dünyaca ünlü IKEA, Leroy Merlin ve Carrefour'u barındıran Anatoluim'un ardından şimdi de Avrupa'nın en büyük yapı marketlerinden Bauhaus, Türkiye'deki en büyük şubelerinden birini Bursa Nilüfer'de açtı.

Türkiye'deki ilk yatırımını 1996 yılında yapan Bauhaus, 16 bin metrekare kapalı alanı ve 120 bin ürün çeşidi ile 3 Temmuz'dan itibaren Bursalılara hizmet vermeye başladı. 50. yılını kutlayan Bauhaus'un 15 ülkede 200'ü aşkın şubesi ve Türkiye, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Hırvatistan, Macaristan, Estonya, İzlanda, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre, Slovenya'da yaklaşık 15 bin çalışanı bulunuyor. Bauhaus Bursa'da ise 400 kişiye istihdam olanağı sağlayacak.

Bursa'ya yeni yatırımlar gelmeye devam ederken mevcuttakiler de alanlarını büyütmenin çabası içindeler. Bursa'nın gözde alışveriş merkezlerinden Carrefour AVM de fiziki alanını büyütmek için kolları sıvadı. Bainbridge Holding'in yönetim şirketi Cefic'in kiracısı olarak halen Nilüfer'de 24 bin metrekare kiralanabilir alanda hizmet veren Carrefour AVM, yeni yatırımla kiralanabilir alanını 38 bin metrekareye çıkaracak. İçerenköy'den sonra Türkiye'deki ikinci büyük AVM olan Carrefour Bursa'nın yeni yatırımının Ocak 2011'de tamamlanması hedefleniyor.

Bursa'nın yeni dönemdeki hedefi üretimde mevcudu koruyup teknoloji ağırlıklı katma değeri yüksek üretime yönelmek ve hizmet sektörü yatırımlarının önünü açmaktı. Üretimde Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımları ile önemli mesafeler alınırken, hizmet sektörü yatırımlarının da birbirini izlemesi, belirlenen hedefte emin adımlarla ilerlendiğini gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir