Bütçe maratonu başladı

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmeleri başladı. Maliye Bakanı Şimşek'in sunumunun ardından liderler tek tek söz almaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM'de bütçe maratonu başladı. Hükümetin 2015 için ön gördüğü bütçenin sunumunu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptı. 

Şimşek, içinde ekler, grafikler bulunan toplam 107 sayfalık konuşmasının tümünü okumadı. Bakanın ‘uzun süreceği gerekçesiyle’ atladığı bölümlerden biri de yolsuzluklarla ilgili bölümdü. 

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe sunumu yapan Şimşek, tarım sektörünün küçülmesiyle 3.çeyrekte büyümenin zayıfladığını, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine yakın bir büyüme performansı beklediklerini söyledi.

"2015'te yüzde 4 büyüme hızı öngörüyoruz"

Türkiye'nin büyüme performansını gelişen ülke ortalamalarının üzerinde olduğunu belirten Şimşek, 2015'te yüzde 4 büyüme hızı öngördüklerini belirtti. Petrol fiyatlarındaki düşüşün kalıcı olmasının büyümeyi artırıcı etki yapacağını dile getiren, "Güçlü kamu mali dengeleri türkiye'nin olumlu ayrışmasını sağladı. Bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 0.8 olmasını bekliyoruz. OVP dönemi sonunda bütçe fazlası vermeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu: Bu sunum savunma içeriklidir

Şimşek'in sunumunun ardından ana muhalefet adına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı.

"Bu bütçenin bir heyecanı yok. Burada yapılan sunum savunma içeriklidir" diyen Kılıçdaroğlu, hükümeti soru yağmuruna tuttu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:

77 milyonun ödediği verginin nerelere harcandığı açıklanmalı. Hükümet bununla ilgili hesap vermeli. Bütçenin hazırlanmasında hukuka uyuluyor mu? 2006 yılından bu yana mali program zamanında ilan edildi mi, edilmedi?

"Parlamentonun itibarıyla oynuyorlar"

Orta vadeli program eylül ayının ilk haftasında yayınlanmalı deniyor. Yayınlandı mı, yayınlanmadı? 
Hangi gerekçeyle yayınlanmadı. Bana gerekçesini söylesinler parlamentonun itibarıyla oynuyorlar. Şöyle bir yasa teklifi verin; hükümet orta vadeli programı istediği zaman yayınlar! defalarca söyledik süreye uymuyorlar.

Bütçeye yüzde 2 ödenek koyuyoruz, deprem vb felaketler için. Olması gerekir tabii. Bu ödenek kaç liraydı. 949 milyon lira. Ne kadar kullandılar? 36 milyar lira... 949 milyon lira parlamentodan geçiyor, onlar 36 milyar lira kullanıyor. Sizin itibarınız var mı?

Bu kullanılacak ama bunun hesabı verilmeyecek. Ek ödenek talebi mi var? Hem kul hakkı diyeceksiniz, hem harcanan paranın hesabını vermeyeceksiniz. Kayıt dışı bütçe var. Döner sermaye var. Vatandaş para veriyor mu veriyor. Kaç lira 35 milyar lira. Bu bütçede yok. Neden yok? Hangi gerekçeyle yok?

"Bütçeyi babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız"

Size yetki veriliyor kullanın diye. Bütçeyi babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız. parlamentonun düzenlemesi, yasası vardır. Bakanlıklar vardır. 35 milyar lira bütçenin denetimi dışındadır. Sadece bu değil, vakıflar, dernekler ve kuruluşlara yapılan yardımlar vardır. Nereye yapılıyor bu yardımlar? Bize hesap verilmiyor.

"TOKİ neden bütçede yok?"

TOKİ'nin hesabını bilen var mı, neden çıkardılar bütçeden. Paranın nasıl harcandığını da bilmemiz lazım. Sayıştay TBMM adına denetlemeli. Bu raporlar Sayıştay tarafından kuşa çevrilerek geliyor burada. 

Meclis Başkanı'na seslendi

Cemil Çiçek'e sesleniyorum; bu kurum denetçilerin raporlarını kuşa çeviriyor, buna engel olun. Vekillerin denetleme raporlarını görme hakkı vardır. Düzeltiliyorsa, gerekçesini bilmemiz gerekir.
Sayıştay'ın üzerinde bir şey varsa o kurum TBMM adına denetim yapamaz. 

Orman Bakanlığı'nın bütçesi denetleniyor. Bir karanlık el devreye giriyor ve yeniden denetim yapılıyor. Sonuç olarak kuşa çevrilerek bize sunuluyor. Bu konuda Hükümetin suçu yok. Sayıştay'a sahip çıkılmıyor. Raporda "gerekli mali tablolar alınamadığı için denetim yapılamadı" deniliyor. 

"Davutoğlu'na soruyorum"

Hangi gerekçeyle bu mali tablolar denetim elemanlarına verilmiyor? Kimse bilmiyor ama hükümet biliyor. Burada sorumlu hükümettir. Davutoğlu'na sorum, hangi makamların raporları Sayıştay'a teslim edilmedi? 

Hükümetin bütçe politikası var mı? Ekonomi politikası var mı? Ne hedefleniyor? 12 yıldır iktidarda yapısal reformlardan söz ediyorlar. Katma değeri yüksek ürün üretmekten bahsediyorlar. 12 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor?

"Bütün hükümetlerin harcadığı paradan 1 trilyon daha fazla harcadılar"

Bir büyüme masalıyla 12 yıl milleti uyuttular. 43 yılda ortalama büyüme 5,1. 2003 - 2014 arasında ortalama büyüme yüzde 4,7. yanlışsa söyleyin. Bu büyüme masalıyla milleti aldatmayın.
Parlamentoya nasıl ve hangi yüzle gelip oy verin diyorlar. Bütün hükümetlerin harcadığı paradan 1 trilyon daha fazla harcadılar.

"Eğitim sistemi hallaç pamuğu gibi atıldı"

Eğitim sistemi bilgi toplumuna taşınmanın temel şartıdır. Norveç nasıl ileriye gitti, eğitim sisteminde neler yapıldı, bakılmalı. 4+4+4 sistemini getirdik. Hiçbir planda yoktu. Sizlerin içinden değerli arkadaşlarımız kalktı teklif verdi, hiçbiri eğitimci değildi. Eğitim sistemi hallaç pamuğu gibi atıldı. Kendi çocuklarını denek yapan hangi ülke vardır. Yazık günah değil mi bu ülkeye? Bilim insanları var, neden tartışılmıyor?

"Sorun Ermenek'teki Recep Amca'da"

Neden işsizlik var, hükümet kanadından kimsenin çocuğu işsiz değil. Bunların bir eli yağda bir eli balda. Sorun nerede biliyor musunuz. Sorun Ermenek'teki Recep Amca'da. Recep Amca'nın yırtık ayakkabılarında.

Başbakan'a bonzai eleştirisi

Sayın Başbakan size ikinci sorum olsun, bonzai tüketimi neden bu kadar arttı? Siz mi teşvik ediyorsunuz? Maneviyatçı diyorsunuz, aile yapısı neden bu kadar sarsılıyor. Uyuşturucu bataklığına Türkiye neden sürükleniyor? Bütçenin hesabını vermiyorlar. Sonra kalkıp başarılıyız diyorlar. Sizin hükümet başarılı değil, kimse kusura bakmasın.

"Taşeron işçilik sizin zamanınızda patladı"

Taşeron işçilik sizin zamanınızda patladı. Örgütlenme sıfır, işçiler patronun iki dudağı arasında. hangi düzenden bahsediyoruz biz. Biz bunları dile getirmeyeceğiz de kim getirecek. Biz ülkemizde birinci sınıf demokrasi istiyoruz. İşverenler nasıl örgütleniyorsa, işçiler de örgütlenmeli. Biz ücret sendikacılığına karşıyız. Ama hak aramak için işçilerin örgütlenmesinden yanayız.

Kılıçdaroğlu'nun ardından HDP gurubu adına Hakkari Milletvekili Adil Zozani konuşuyor..

Bu konularda ilginizi çekebilir