”Büyüme rakamları krizden güvenli çıktığımızın göstergesidir”

Ergün, "2010 itibariyle Türkiye yüzde 6 veya yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme rakamıyla karşılaşacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirirken, "Bu rakam, Türkiye'nin ekonomik kriz sürecinden istikrarlı ve güvenli bir şekilde çıktığını gösteren bir rakamdır" dedi.

Ergün, bu yıl genelinde yüzde 6 ve yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme beklediğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğinde büyüme hızını yüzde 11,7 olarak açıklamasının ardından rakamları NTV televizyonunda yorumlayan Ergün, Türkiye'de 2009 yılının son çeyreğinden itibaren pozitif rakamlara geçildiğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin 2008 yılını yüzde 0,7'lik bir büyümeyle kapattığını, 2009'da yüzde 4,7'lik bir küçülme yaşandığını, Türkiye'nin 2009'un son çeyreği itibariyle büyüme trendine girdiğini belirten Ergün, baz etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 11,7'lik bir büyüme gerçekleştiğini kaydetti. Ergün, ikinci çeyrekte baz etkisinin biraz azalacağını ama yüzde 6 ile 8 arasında büyüme beklediklerini dile getirdi. 

2009'un ikinci yarısından itibaren toparlanma istikametinde gidişin olduğunu, bütün rakamların çıkışa işaret ettiğini ifade eden Ergün, "Kapasite kullanım oranları, sanayi üretim endeksi, reel kesim güven endeksi, tüketici güven endeksi, ihracat rakamları bütün bunlara baktığımız zaman mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sürekli bir çıkışın olduğunu gösteriyor" dedi.

Önceden alınan tedbirlerle kriz sürecinde istikrarlı bir çıkışın olduğunu, ancak dışa açık bir ekonomi olarak çıkışın sadece Türkiye'ye bağlı olmadığını, dış pazarlardaki gelişmelerin de krizden çıkış hızını etkileyen gelişmeler olduğunu belirten Ergün, örneğin Avrupa pazarlarına yönelik soru işaretlerinin çıkış hızını yavaşlatabildiğini, soru işaretlerinin ortadan kalkmasının çıkış hızını artırabildiğini söyledi.

"Türkiye en hızlı büyüyen üçüncü ekonomi olacak"

Ergün, yıl sonu büyüme tahminlerinin sorulması üzerine, Orta Vadeli Programda bu yıl için yüzde 3,5 gibi çok mütevazi bir rakam ortaya koyduklarını, bu rakamın revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Şu anda Türkiye'nin 2010 büyümesi için yüzde 5'in altında bir tahminin hemen hemen olmadığını ifade eden Ergün, IMF'nin yüzde 6,25, OECD'nin yüzde 6,8 büyüme tahmininde bulunduğunu, Türkiye yüzde 6,8 ile Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen ekonomi olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Ergün, "2010 itibariyle Türkiye yüzde 6 veya yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme rakamıyla karşılaşacaktır" dedi.

Orta Vadeli Programda büyümenin revize edilmediğini, bugünkü rakamlardan sonra muhtemelen yeni bir çalışma yapılacağını belirten Ergün, şu görüşleri dile getirdi:

"2010 yılında kapasite kullanımındaki oranlara baktığımız zaman, sanayi üretimindeki artışa baktığımız zaman buna işaret ediyor. Mesela yatırım malı ithalatında yılın ilk 4 ayında yüzde 26'lık bir artış görülüyor, bu yatırımların yapılmaya başlandığını ve geçen yıla göre bir hayli hız kazandığını bize gösteriyor. İç talepte toparlanma var. Düşük kredi faiz oranları yatırımları ve iç talebi destekleyen bir nitelikte devam ediyor. Yılın ilk beş ayında ihracatımızda yüzde 23,5'luk bir artış görülüyor ve bu artış trendi devam ediyor.

Öbür taraftan her ne kadar Avrupa'daki iç siyasi tartışmalar reel kesim güven endeksindeki artışı yavaşlatmışsa da yine de 2010 yılında 2007'nin en iyi zamanları ortalamasının bile üzerinde olacak reel kesim güven endeksi. Tüketici güven endeksine bakıyoruz, son altı ayda sürekli bir artış trendi içinde. İşgücü piyasalarında işsizlik rakamlarında önemli bir aşağı doğru iniş görüyoruz, demek ki piyasada istihdam meydana getirecek bir üretim artışı var. Hazine borçlanması ve kredilerdeki nispeten düşük faiz oranlarına baktığımızda bu da ekonomik büyümeyi destekler niteliktedir. Banka kredilerinde 2009'un son aylarında başlayan artış 2010'un ilk aylarında da devam eden artıştır. Bütün bunlara baktığımızda, 2010 yılının Türkiye'de mutlak bir büyümeyle gerçekleşecek bir yıl olduğunu bu rakamlar da bize göstermektedir. Bunlar çok önemli öncü göstergelerdir."

"Bu oran toparlanabilmek için ek çabaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 14,5 oranında küçülen Türkiye ekonomisinin bu yıl aynı dönemde yüzde 11,7 oranında büyümesinin memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Aygün, "Bu oranlar hızlı ekonomik toparlanma için ek çabaya ihtiyaç olduğunu da gösteriyor" dedi.

ATO Başkanı Aygün, bu yılın birinci üç aylık dönemine ilişkin GSYH sonuçlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde sağladığı büyüme hızıyla, ilk çeyrek itibariyle en hızlı büyüyen ilk 10 ülke arasına girdiğini hatırlattı.

Üretim cephesinden bakıldığında imalat sanayi ile toptan ve perakende ticaret sektörlerinin yüzde 20'nin üzerinde büyüyerek, ekonominin toparlanmasına en fazla katkıyı sağlayan sektörler olarak ön plana çıktığına dikkati çeken Aygün, harcamalar cephesinden ise özel tüketim harcamaları ve özel sektör yatırımlarının büyümeyi tetiklediğini ifade etti.

Aygün, kamu sektörünün yatırımlarını azaltarak, büyümeyi frenlediğine, tarım ve turizm gibi sektörlerin ise küçüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Geçen yıl küçülen birçok sektörün bu yıl yeniden toparlanmaya başladığı gözüküyor. Ancak sektörlerin büyük bölümünün geçen yılki üretim kayıplarını henüz telafi edemedikleri de anlaşılıyor. 2009 yılının aynı dönemine göre sağlanan hızlı büyümeye rağmen Türkiye ekonomisi hala 2008 yılının ilk çeyreğindeki düzeyine gelemedi. Bu durum, ekonominin 2009 yılındaki kayıplarını kapatıp 2008 yılındaki seviyesinin üzerine çıkabilmesi için bazı ek önlemlere ihtiyaç bulunduğunu da ortaya koyuyor. Hükümetin hazırlıklarını yaptığı istihdam paketi kapsamında bu ihtiyacı da gözeteceğine inanıyorum. Özellikle ithalatı frenleyecek ve yerli üretimi destekleyecek teşvik unsurlarının devreye sokulması gerekiyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir