Çek yasası Genel Kurul'da görüşülüyor

Karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırarak, idari nitelikle yaptırımı öngören tasarı görüşülmeye başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde verilecek önergeyle, karşılıksız çek vermeyi alışkanlık haline getiren kişiler için hapis cezası riskinin devam edeceği yönünde bir düzenleme yapılarak alacaklıların mağdur edilmeyeceğini kaydetti.
TBMM Genel Kurulunda, karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırarak, idari nitelikle yaptırımı öngören tasarının görüşülmesine başlandı.
Tasarının tümü üzerinde MHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Celal Adan, bu tasarının ticari hayat açısından son derece önemli olduğuna işaret ederek, düzenlemenin tarafların haklarını adil bir şekilde koruması ve düzenlemesi gerekirken, güveni tesis etmekten son derece uzak olduğunu iddia etti.
Borçlunun ödüllendiriliyor, alacaklı mağdur
Düzenlemede, ticari hayatı etkileyecek bir çok olumsuzluk olduğunu savunan Adan, "Çekler, ticari itibarı yüksek bir ödeme aracı olmaktan çıkıyor. Tasarı kabul edilirse, çekler herhangi bir ödeme senedinden birisi olacak. Hapis cezası belli bir yaptırım anlamı taşımaktadır. Biz kimsenin cezaevine girmesini istemeyiz ama belli bir yaptırımın da olması gerekir" dedi.
Adan, piyasada 600 bin karşılıksız çek dolandığını ileri sürerek, bu düzenlemeyle, borçlunun ödüllendirildiğini, alacaklının ise mağdur edildiğini söyledi. Celal Adan, tasarıya karşı çıkan vatandaşların, "Devlet bizim adımıza alacaklarımızı affedebilir mi?" diye sorduğunu ifade etti.
Yetersiz ama kabul edeceğiz
BDP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, bu düzenlemenin çekini ödeyemeyenleri hapis cezasından kurtaracağını söyledi.
Bu konuda bankaların sorumluluğuna dikkati çeken Kaplan, "Bankalar milli piyango gibi çek defteri dağıtmasın" dedi. Kaplan, yetersiz bulmalarına rağmen bu tasarıyı kabul edeceklerini söyledi.
Karşılıksız çekte artış sözkonusu değil
AK Parti'li Yılmaz Tunç ise bu düzenlemenin, vatandaşların mağduriyetini gidermek, karşılıksız çek davaları nedeniyle mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve yargının hızlanmasını sağlamak amacıyla gündeme geldiğini söyledi.
Tunç, tasarıyla, hapis cezasının idari yaptırıma dönüştürüldüğünü belirterek, verilecek bir önergeyle, "karşılıksız çek vermeyi alışkanlık haline getiren kötü niyetli kişiler için hapis cezası riskinin devam edeceği yönünde bir düzenleme yapılarak alacaklıların mağdur edilmeyeceğini kaydetti.
Yılmaz Tunç, daha önce karşılıksız çekten yılda ortalama 267 bin dava açılırken, son yıllarda 141 bin dava açıldığını söyleyerek, son yıllarda karşılıksız çekte artış olduğu iddiasının sözkonusu olmadığını kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir