Cep telefonundaki reklam mesajlarına son

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İnternet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin bu iletileri almayı reddedebilecek. "Ret" talebinin ardından hizmet sağlayıcı 3 iş günü içinde alıcıya bu iletileri göndermeyi durdurmak zorunda olacak.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarı, elektronik araçlarla yapılan sözleşmelerde bilgi verme hizmeti sunanlara yönelik bazı yükümlülükler getiriyor. Elektronik hizmetin alıcısının, satın alacağı mal ya da hizmeti tanıyabilmesi ve onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tasarı, istenmeyen elektronik postalara ilişkin de önemli düzenlemeler içeriyor.

Tasarıya göre, hizmet sağlayıcıları (Bilgi toplumu hizmeti sağlayan gerçek ya da tüzel kişiler), elektronik iletişim araçlarıyla bir sözleşmenin yapılmasından önce, ticari ve mesleki faaliyetlerine ilişkin bir sicil numarası, sicil numarası yoksa kendisinin tanınmasını sağlayacak diğer bilgileri sunacak.

Hizmet sağlayıcı, varsa mensubu olduğu meslek odası ile meslekle ilgili davranış kurallarını ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğini belirtecek.

Alıcının, siparişini elektronik iletişim araçlarıyla vermiş olması halinde, hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak.

Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını elektronik iletişim araçlarıyla teyit edecek, sipariş verilmeden önce alıcıya, veri giriş hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknik araçları sunacak.

Ticari iletişimin ve bu iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgiler sunulacak.

İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların nitelikleri açıkça belirlenebilir olacak, bunlara katılımın ve faydalanmanın şartları açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olması gerekecek.

Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecek.

Ticari elektronik iletinin içeriğinin, alıcıdan alınan onaya uygun olması gerekecek. İletide, göndericinin tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer alacak.

İletide, haberleşmenin türüne bağlı olarak, iletinin konusu, amacı ve başkası adına yapılması halinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilecek.

Reddetme hakkı

Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek.

Gönderici, ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlü olacak. Ret talebin ulaşmasının ardından gönderici, üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir