Çiçek Anayasa turlarında

Meclis Başkanı Çiçek yeni anayasa çalışmaları kapsamında Türkiye Kamu-Sen'i ziyaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "İçinden geçtiğimiz süreç kimin ne dediği, ne düşündüğü, nasıl bir anayasa görmek istediğini belirleme sürecidir. Bize, yüz yüze ya da teknolojik imkanlarla, ulaştırılan her görüşü değerlendiriyor ve istifade ediyoruz" dedi.

Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle birlikte yeni anayasa çalışmaları kapsamında Türkiye Kamu-Sen'i ziyaret etti.

Komisyon üyeleriyle bir minibüsle Kamu-Sen Genel Merkezi'ne gelen Çiçek'i, Konfederasyon Genel Başkanı İsmail Koncuk kapıda karşıladı.

Çiçek ve Koncuk, bir süre basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Türk Dayanışma Konseyi çerçevesinde anayasa çalıştayları düzenlediklerini, burada ortaya konulan görüşleri bir metin halinde TBMM Başkanı Çiçek'e sunduklarını ifade eden Koncuk, mevcut Anayasa'nın ilk 3 maddesinin yapılacak yeni anayasada korunması gerektiğini belirterek, eğitim dilinin Türkçe olarak kalması, "Türk kimliğinin" üst kimlik olarak korunması, Anayasa'nın 66. maddesindeki Türklük tanımının da yeni anayasada muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu çalışanlarına grev ve siyaset hakkıyla emeklilere sendika kurma hakkı verilmesini isteyen Koncuk, Diyanet İşleri Başkanlığının yeni anayasada anayasal bir kurum olarak varlığının korunması, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olması, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun hakim ve savcılara yönelik olarak ikiye ayrılarak varlığını devam ettirmesi ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi yönündeki taleplerini dile getirdi.

Koncuk, eşit işe eşit ücret uygulamasının eşitsizlikler yarattığını, memurların maaşlarına yönelik düzenlemeler beklerken, milletvekili maaşlarının "çok miktarda" artırılmasının kamu çalışanlarına rahatsızlık verdiğini öne sürdü.

Halk oylamasının üzerinden 15 ay geçmesine rağmen memurların halen toplu sözleşme masasına oturamadığını ve taleplerinin dikkate alınmadığını savunan Koncuk, bu konularda yapılması gerekenlerin bir an evvel hayata geçirilmesini istedi.

TBMM Başkanı Çiçek de Uzlaşma Komisyonu olarak meslek kuruluşlarını ve konfederasyonları ziyaret ederek, sürece katkı istediklerini belirterek, ziyaretlerin devam edeceğini söyledi.

Ziyaret ettikleri kuruluşlarda kendi görüşlerini dile getirmekten yönlendirme yapmamak için kaçındıklarını ifade eden Çiçek, "İçinden geçtiğimiz süreç kimin ne dediği, ne düşündüğü, nasıl bir anayasa görmek istediğini belirleme sürecidir. Bize, yüz yüze ya da teknolojik imkanlarla, ulaştırılan her görüşü değerlendiriyor ve istifade ediyoruz. Maddelerin yazımına geçildiğinde dünya uygulamaları da dikkate alınarak, kim, hangi konuda ne görüş beyan etmiş ayrı ayrı değerlendirilecek" diye konuştu.

Üniversitelerden ses yok

Çiçek, üniversitelerin halen anayasa konusunda Uzlaşma Komisyonuna bir çalışma göndermediğini belirterek, "Üniversitelerden ses yok. Bir ülkenin en temel yasası konuşuluyor, anayasal kurum olan üniversiteler sessiz, sedasız. Sizin gösterdiğiniz çabayı onların da göstermesini istiyoruz, bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanının görev süresi

Cemil Çiçek, açıklamalarının ardından bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin olarak "Belli olsun artık, tatsız bir durum ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulunduğunu anımsatarak, Anayasa Uzlaşma Komisyonunda bu konunun görüşülüp görüşülmediğini sorusuna, "Komisyonumuzda bu konu tartışılmadı, ama yeni yılda bu konu gündeme gelecek diye bazı üyelerimizin açıklamaları var. Bizim Komisyonumuz, bu tür özel konuları çok fazla tartışmıyor, bizim belli bir görevimiz var, o çerçevede değerlendirme yapıyoruz" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir