Çiçek: Meclis'te herkes, eline diline sahip olacak

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te yaşanan kavgalardan sonra milletvekillerini, "Meclis'te herkes, eline, diline sahip olacak" diye uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Genel Kurulu'nda son dönemde yaşanan kavgalara ilişkin soruları yanıtladı. 

 Meclis'in fikirlerin tartışıldığı bir yer olduğunu ifade eden Çiçek, fiili güç kullanımının, kavgaların yaşandığı bir mekanın adının parlamento olamayacağını vurguladı. Çiçek, parlamento ve demokrasi ile kavganın bağdaştırılamayacağını belirtti. 

Çiçek, "Ben fiile bakarım, faile bakmam. Bu fiili, kavgayı, dövüşü, fiziki güç kullanmayı kim yapmışsa, yanlış yapmıştır, kınanacak bir iş yapmıştır. Ben de kınıyorum.  Kim yaparsa yapsın, çok çirkin, telin edilecek bir iş yapmıştır. Ali, Veli, falanca yapmış, bunun önemi yok. Şahıslara göre değerlendirme yaparsak, 'sizin partiliniz, benim partilim' gibi en az onun kadar çirkin bir başka tartışmanın içine girmiş oluruz" dedi. 

"Koca koca adamlar kavga ediyor"  

Meclis'i, bütün rica, tavsiye, yazışmalarına rağmen 24. Dönem'de bu türlü kötü görüntülerden kurtaramadıklarını kaydeden Çiçek, bunun, Meclis'in saygınlığını zedelediğini söyledi. 

Çiçek, milletvekillerinin kendi şahsiyetlerinin çok daha üstünde, TBMM'nin korunması gereken bir şahsiyeti, haysiyeti bulunduğunu dile getirdi. Çiçek, milletvekillerinin en az kendi şahıslarına gösterdikleri itinayı, Meclis'in tüzel kişiliğine, onuruna da göstermeleri gerektiğini vurguladı. 

Vatandaşın, kavgayı kimin çıkardığına bakmadığını, "Koca koca adamlar kavga ediyor" dediğini anlatan Çiçek, "Bu zaten yetiyor. Vatandaş, sonuçtan gider. Geri kalanı bizim kendi aramızdaki tartışmadır. Bize yakışmıyor" diye konuştu. 

"Meclis'e kavga asla yakışmıyor" 

TBMM Başkanı Çiçek,  550 milletvekilinin özgeçmişine bakıldığında, her birinin devlette, özel sektörde, özel hayatında çok önemli sorumluluklar taşıdığının görüldüğünü dile getirdi. Çiçek, bazı milletvekillerinin master,  doktora ve unvanlarının bulunduğuna işaret ederek,  özgeçmişlerine bakarak, bu kadar olgun hareket etmesi beklenen bir Meclis'e kavganın asla yakışmadığını vurguladı. 

Küfürlü lafları hiçbir zaman doğru bulmadığını ifade eden Çiçek, sözlerini, "İçtüzüğün 67. maddesi açık. Kaba ve yaralayıcı olmayacak. Türkçe, 300 kelimelik bir dil değil. İnsanlar en ağır eleştirilerini bile kimseyi kırmadan, dökmeden, hakarete götürmeden söyleyebilir" diye sürdürdü. 

Çiçek, Meclis'in bu haliyle, vatandaş açısından her zaman gündemde olumsuz yönde tartışılacak bir görüntü verdiğini, bundan herkesin kaçınması gerektiğini kaydetti. 

"Soruşturacak makamlara her türlü desteği veririz" 

 Ortada  fiili bir durumun bulunduğunu dile getiren Çiçek, ceza hukuku anlamında bir suç oluşturuyor olabileceğini söyledi. Müracaat olursa, savcılığın bu konuları araştırabileceğini belirten Çiçek, kendilerinin de suç oluşturan bir işlem için kimsenin himayakarı olmayacaklarını, kimseyi himaye etmeyeceklerini bildirdi. Çiçek, soruşturacak makamlara her türlü desteği vereceklerini ifade etti. 

Çiçek, Meclis'te, herkesin, eline, diline sahip olacağını, eline, diline sahip olarak yasama görevini yapacaklarını vurguladı. "Herkes istediğini küfür formatında söylerse, yumruklar konuşursa bu parlamento vatandaş nezdinde nasıl itibar kazanacak? Ya da mevcut itibarını nasıl koruyacak?" diye sordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir