Çin, İran nükleer sorunuyla ilgili diyalogda ısrarlı

İran konusunda yaptırımların köklü çözüm getirmeyeceğini Çin yönetimi, sorunun barışçı görüşmelerle çözüleceğine inanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin yönetiminin, İran nükleer sorunuyla ilgili olarak bütün tarafların yeni 'yapıcı önlemler' alınması için diyalog ve görüşmeyi sürdürme yönünde ortak çaba harcamaya devam etmelerini beklediği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi, Pekin'de İngiliz meslektaşı David Miliband ile yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere, İran nükleer sorununun uluslararası toplumda dikkatle izlendiğini ve Çin'in de mevcut duruma daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi.

Bakan Yang, durumun daha da kötüleşmesini önlemek için tarafların yeni yapıcı önlemler almalarını istedi. Yang, "Yaptırımların İran nükleer sorununa köklü bir çözüm getirmeyeceğini ve bu sorunun eninde sonunda barışçı görüşme yoluyla çözülmesi gerektiğini daha önce de belirtmiştim" diye konuştu.

Bakan Yang, Çin'in ilgili bütün taraflarla yakın teması koruyarak, soruna diplomatik çözüm bulunması için çabalarına devam edeceğini belirtti.

İngiliz bakan David Miliband da 'İran nükleer sorununu çözmenin herkes için bir sınav olduğu' görüşünü dile getirdi. Pekin yönetiminin soruna ilgisini artırdığını teyit ettiğini belirten Miliband, 'İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'ndaki taahhütlerine bağlı kalmasını garanti etme konusunda Çin ile aynı amacı paylaştıklarını ve bu amaca ulaşmak için birlikte çok yakın çalışacaklarını' bildirdi.

İran, 2009 yılında Suudi Arabistan ve Angola'dan sonra Çin'e ham petrol sağlayan üçüncü ülke oldu. İran geçen yıl Çin'e 23.1 milyon metreküp ham petrol ihraç ederek, Çin'in ham petrol ithalatının yüzde 11.4'ünü karşıladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir