Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yılı, yurt genelinde ve yurt dışındaki temsilciliklerde çeşitli törenlerle kutlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet, 94 yaşında! 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yılı, yurt genelinde ve yurt dışındaki temsilciliklerde çeşitli törenlerle kutlanıyor.



İlk tören Anıtkabir'de

Ankara'daki resmi tören, siyasetçilerin Aslanlı Yol'da yürümesiyle başladı. Yürüyüşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanısıra Başbakan Yıldırım, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, bazı bakanlar, başbakan yardımcıları ve protokol yer aldı. Mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu sözleri bıraktı:

"Aziz Atatürk, ağır bedeller ödeyerek sahip olduğumuz son devletimiz Cumhuriyetimizin 94'üncü yıl dönümünü büyük bir heyecanla idrak ediyoruz. Bizlere emanetiniz olan Türkiye Cumhuriyeti, her satırı kahramanlıklarla, her safhası fedakarlıklarla dolu çetin bir mücadelenin eseridir. İstiklal harbimizi zaferle taçlandıran Cumhuriyetimize hayat veren ruh hamdolsun tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. Tarihe 15 Temmuz Demokrasi Destanı olarak geçen şanlı direniş bu ruh ve iradenin tüm ülke sathında tecessüm etmiş halidir. Cumhuriyetimizin 94'üncü kuruluş yıl dönümünü kutlarken, başta zat-ı aliniz ve silah arkadaşlarınız olmak üzere tüm gazilerimizin hatıralarını saygıyla yad ediyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun!" 



Anıtkabir'de sona eren tören, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan'ın tebrikleri kabul etmesiyle devam etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törende, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Recep Akdağ, Fikri Işık ve Hakan Çavuşoğlu sırayla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebriklerini iletti. 

Erdoğan'a tebriklerini ileten diğer isimler şöyle:

"Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Danıştay Başsavcısı Halil Yılmaz, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Nuri Necipoğlu, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TİKA Başkanı Serdar Çam, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren."

Törene, TBMM Başkan Vekilleri, TBMM üyeleri, yüksek yargı organlarının üyeleri, bakan yardımcıları, rektörler, general ve amiraller, bürokratlar, yabancı misyon şefleri ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de katıldı.

Protokol töreninin tamamlanmasının ardından Anıtkabir vatandaşların ziyaretine açıldı.



Kış bahçesinde resepsiyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'deki ‘kış bahçesi'nde vereceği resepsiyona siyaset, sanat, spor ve iş dünyasından birçok ismin de aralarında bulunduğu 2 bin kişi davet edildi.

Türkiye'nin 94 yıllık sanayileşme politikasıTürkiye'nin 94 yıllık sanayileşme politikası

29 Ekim yurtta törenlerle kutlanıyor29 Ekim yurtta törenlerle kutlanıyor