Depremzedelere aylık bağlanıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Van'da 30 gün pirim gününü dolduran depremzedelere ölüm ve malul aylığı bağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hazırladıkları çalışmayla 5 yıl prim ödeme, prim borcu bulunmama gibi şartlar aranmaksızın Van depreminde ölenlerin yakınlarıyla malul olanlara aylık bağlanabileceğini belirtti.

Çelik, düzenlediği basın toplantısında, Bakanlık olarak, ilk etapta sigorta primlerini bir yıl süreyle erteleme kararı aldıklarını ve önümüzdeki 3 aylık süredeki primleri de bu erteleme sürecine dahil ettiklerini, ardından kısa çalışma uygulamasını devreye koyduklarını, işi aksayan, çalışamayan ve iş yerini çalıştıramayan iş verenlerin müracaatları halinde, 3 aylık işçi ücretlerini ödeyeceklerini kamuoyuyla paylaştıklarını aktardı.

Toplum yararına çalışma projesi çerçevesinde, Van'da 5 bin vatandaşın istihdamı için çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini ifade eden Çelik, "Bugün de sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda depremde ölen vatandaşlarımızın yakınlarıyla yaralanan vatandaşlarımıza aylık bağlanabilmesini öngören çalışmamızı tamamlamış bulunuyoruz" diye konuştu.

Yeni düzenleme

Şu anda son bilgilere göre, depremde 601 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 vatandaşın ise hastanelerde halen tedavi gördüğünü belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Hazırladığımız çalışmayla kanunun öngördüğü 5 yıl prim ödeme, prim borcu bulunmama gibi şartlar aranmaksızın ölüm ve malullük aylığı bağlanabilecektir. Buna göre 30 gün primi bildirilen vatandaşlarımızdan ölenlerin yakınlarına ölüm aylığı, malul kalan vatandaşlarımıza malullük aylığı bağlanabilecektir. Ayrıca yaralanan ve sakat kalanlara verilecek protez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacaktır. Bu düzenlemeyi bugün bu çerçevede tasarı halinde Bakanlar Kurulu'na sevk ediyoruz."

Eğer bu düzenleme yapılmamış olsaydı, mevcut mevzuata göre aylık bağlama işlemi yapılsaydı depremde ölen öğretmenlerden yalnızca 4'ünün; 1999 yılındaki 360 gün esaslı düzenleme uygulansaydı 16'sının ailesine ve yakınlarına ölüm aylığı bağlanabileceğini belirten Çelik, oysa şimdi hayatını kaybeden tüm öğretmenlerin yakınlarına ve ailesine ölüm aylığı bağlanacağını vurguladı.

Maluliyet aylıkları

Maluliyet aylığıyla ölüm aylıklarının alt sınırları olduğunu ve bunların eşle çocuk durumuna göre değiştiğini kaydeden Çelik, "Maluliyet aylığı olarak; eğer işçi ise 640 lira, esnaf ise 549 lira, memur ise 786 lira olarak bu rakamları verebiliriz. Ama değişken olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.

Çelik, şu anda geçici bir maddeyle bu düzenlemeyi yaptıklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir