Dokunulmazlık tamamen kalkmaz

TBMM Başkanı Şahin, "Dokunulmazlıkların kaldırılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Aksi halde parlamenter demokrasi bundan zarar görür" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALANYA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Dokunulmazlıkların kaldırılması diye bir şey demokrasilerde olmaz. Dokunulmazlıkların sınırlandırılması konuşulabilir. Çünkü tüm

demokratik ülkelerde dokunulmazlık vardır" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, dokunulmazlıkların kaldırılması ile tartışmalar konusundaki fikrini sorması üzerine de şunları söyledi:

"Aslında bu konuyu biraz hatalı bir tartışma olarak görüyorum. Dokunulmazlıkların kaldırılması diye bir şey demokrasilerde olmaz. Dokunulmazlıkların sınırlandırılması konuşulabilir. Çünkü tüm demokratik ülkelerde dokunulmazlık vardır. Dokunulmazlık, milletvekillerinin şahsına tanınmış olan bir imtiyaz değildir. Dokunulmazlık, yasama organına tanınmış olan bir imtiyazdır. Sadece milletvekillerinin dokunulmazlıkları yok. Tüm kamu görevlilerinin aslında muafiyetleri, yani dokunulmazlıkları vardır. Dolayısıyla bunlarla ilgili bir sınırlandırma gerekebilir.

Nitekim bu çokça da tartışılmaktadır. O bakımdan iki şeyi birbirinden ayırmak lazım. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Aksi halde parlamenter demokrasi bundan zarar görür. Ancak dokunulmazlıkların sınırlandırılması görüşülebilir, tartışılabilir. Gerekli şartlar hazırlandığında da bu, anayasa değişikliği yapılarak sağlanabilir."

Referandumdan "hayır' çıkmasının meclisteki tansiyonu nasıl etkileyeceği şeklindeki soruyu da yanıtlayan Şahin, 1 Ekimde Meclis açıldığında gündemdeki konuların görüşüleceğini ve milletin iradesine herkesin saygı göstereceği gibi parlamentonun da saygı göstereceğine inandığını dile getirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir