Dolar tırmanmaya devam ediyor

Yunanistan kaynaklı endişeler ve TCMB'nin hafta başından bu yana normal gün uygulamasının etkisiyle Dolar/TL, 23 Ocak'tan bu yana en yüksek seviye olan 1.8329'a kadar yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Yunanistan'da koalisyon hükümeti kurulamamasıyla ülkenin Haziran ayında erken seçime gideceğinin açıklanması ve Yunan halkının bankalardan bir günde 700 milyon Euro'luk mevduat çekmeleri para ve sermaye piyasalarında risk algılamasını artırmaya devam ediyor.

Tüm dünyada gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar sürerken, Euro/Dolar paritesinin ve çıkışların etkisiyle Dolar/TL 1.83'ü aştı. Dolar/TL, 23 Ocak'tan bu yana en yüksek seviye olan 1.8329'a kadar yükseldi.

Dış piyasalardaki volatil görünümün yanında TCMB'nin hafta başından bu yana normal gün uygulaması da TL'deki değer kaybını tetiklemiş durumda. Bazı bankacılara göre, sepet seviyesindeki yükselişin devam etmesi durumunda TCMB'den müdahale beklentisi de artabilir. Sepet bazında TL 2.076 seviyesinde yer alıyor.

Bu arada miktar yöntemi ile 23 Mayıs vadeli 2 milyar TL tutarında repo ihalesi açan Merkez Bankası, normal gün uygulamasına bugün de devam etti.

Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.2683 ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, yurtiçinde de dolar kuru yükselişini sürdürüyor. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.8295/1.8315 TL düzeyinde. Euro ise 2.3230 liradan alıcı buluyor.

İMKB satıcılı açıldı

Yunanistan'da yeni hükümet kurma girişimlerinin sonuçsuz kalması sonrasında ülkede seçimlerin yenilenecek olmasının getirdiği belirsizlik ve eurodan çıkış ihtimalinin fiyatlanmasıyla global piyasalarda satış bakısı devam ediyor.

Dün yurtdışı piyasaların ekside kapanmasının ardından İMKB de yeni güne satıcılı başladı. İMKB açılışını 484 puan eksiyle 56.968 puandan yaptı. Yatırım uzmanlarına göre, kritik olarak görülen 58.000 seviyesi altında kalındığı sürece endekste satış baskısının devam etme olasılığı yüksek.

Yurtdışında bugün Avrupa'daki tahvil ihaleleri, İngiltere işsizlik verileri, Euro Bölgesi ticaret dengesi, ABD inşaat izinleri ve konut başlangıçları ile endüstriyel üretim takip edilecek önemli veriler arasında.

Tahvil-bono piyasasında ise gösterge faiz yüzde 9.63 bileşik seviyesine yükselmiş durumda.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir