Düşük kur tartışmalarına Bakan Şimşek de katıldı

Maliye Bakanı Şimşek, "Bir şekilde kurun sınırlanması gerektiğine inanıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de düşük kurdan şikayet ederek, "İhracatçının bu sorununun ben de masaya yatırılması gerektiğini, varsa birtakım alternatif enstrümanlarla desteklerle bir şekilde bunun sınırlaması gerektiğine inanıyorum"dedi.

Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası'nın "2010 Gaziantep'in Yıldızları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, ihracatçının sürekli şikayet eder hale geldiği düşük kur'a ilişkin şunları söyledi:

"İkinci husus, daha sıkıntılı olan kur meselesi... Şu anda dünyada küresel kriz sonrasında bazı dengeler bozuluyor, daha değişik patikalarda yeni birtakım dengeler kurulmaya çalışılıyor ve bunların getirdiği etkiler var. Uzun bir süredir ilk defa çok açık bir şekilde sermaye hareketlerine sınır getirilmesi hususu dünyada tartılışılıyor, bunu tartışan ülkeler gelişmekte olan ülkeler. Niye? Çok basit; sıfıra yakın nominal faizler, negatif reel faizler bazı ülkelerin krizden çıkmak için işsizlikle mücadele etmek için belki sorumsuz dahi nitelendirilebilecek düzeyde para basması, beraberinde çok ciddi likidite artışı getirmiştir. Bu likidite, sanki 2008, 2009'da yaşananlar hiç ders niteliğinde değilmiş gibi sanki hiç böyle bir şey yaşanmamış gibi tekrar şu anda finansal fon akışında, özellikle bazı gelişmekte olan ülkelere yönelik sıkıntılar getirdi."

Kur'un çok boyutlu mesele olduğunu, düşük kur'un dış borcu olanlar ve ithalat yapanlar için iyi olduğunu ama ihracat yapanlar için son derece olumsuz olduğunu ifade eden Şimşek, "Maliye Bakanı için olumsuz. Niye, çünkü biz ithalat üzerinden birtakım vergiler alıyoruz. Gelen malın değeri lira cinsinden daha düşük kalıyorsa bizim vergilerimiz de etkileniyor. İhracatçının bu sorununun ben de masaya yatırılması, varsa birtakım alternatif enstrümanlarla, desteklerle bir şekilde bunun sınırlandırılması gerektiğine inanan bir insanım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir