EBRD 200 milyon dolarlık kredi sağlayacak

Davey, kişilere ve şirketlere birkaç bin dolardan 5 milyon dolara kadar çıkabilen enerji finansman kredisi sağlayacaklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) İstanbul Ofisi Direktörü Michael Davey, kişilere ve özel sektörden Türk şirketlerine birkaç bin dolardan 5 milyon dolara kadar çıkabilen 200 milyon dolarlık enerji finansman kredisi sağlayacaklarını bildirdi.

Davey, Türkiye'de işletmelere ve konutlara yönelik, enerji tasarrufu yapmayı, maliyetleri düşürmeyi ve karbon emisyonunu azaltmayı sağlayan "Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi'nin (TurSEFF) tanıtımı için düzenlenen toplantıda, TurSEFF'in konutlara ve özel sektöre yönelik, proje ortağı yerel bankalar aracılığıyla dağıtılacak 200 milyon dolarlık bir kredi olanağı olduğunu belirtti.

Türk Hükümetinin sürdürülebilir enerji konusuna verdiği öncelikler doğrultusunda, TurSEFF'in enerji tasarrufu önlemleri yatırımlarına yönelik EBRD'nin ilk özel kredi olanağı olduğunu dile getiren Davey, kişilere ve özel sektörden Türk şirketlerine birkaç bin dolardan 5 milyon dolara kadar çıkabilen 200 milyon dolarlık enerji finansman kredisi sağlayacaklarını duyurdu.

Potansiyel yatırımlar için sunulacak

Davey, bu kredilerin geniş bir yelpazedeki potansiyel yatırımlar için sunulacağını vurgulayarak bunları şöyle sıraladı:

"Ticari enerji verimliliği yatırımları, Bağımsız küçük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımları, İnşaat sektöründe enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları, Konut sektöründe enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji, Enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji teknolojisi, ekipmanı ve malzemeleri konusunda şartlara uygun üreticiler, tedarikçiler ve kurulumcular için yatırım kredileri."

TurSEFF'in ortak Bankaları olan Garanti Bankası, Vakıfbank ve Akbank'ın kredinin 60 milyon dolarlık, Denizbank'ın 20 milyon dolarlık bölümünü sunacaklarını dile getiren Davey, enerji tasarrufunun hatırı sayılır maliyet düşüşleri sağlamakta olduğunu vurguladı.

Bunun da şirketler için daha yüksek kar ve artan rekabetçiliğin yanısıra, hanelerde de enerji maliyetlerinin düşmesi anlamına geldiğini dile getiren Davey, TurSEFF'in, bu sayede Türkiye'de uzun dönemli ilave enerji kapasitesinin oluşmasına imkan vereceğini ve Türkiye enerji verimliliği, yenilenebilir enerji gibi sürdürülebilir enerji pazarının oluşmasına katkıda bulunacağını bildirdi.

500 bin megavat saatlik enerji tasarrufu sağlanacak

Turseff Proje Direktörü Janna Fortmann da Turseff'in içeriğinde 75 bin dolara kadar ev kredilerinin, 300 bin dolara varan işletme kredilerinin 5 milyon dolara varan sanayi kredilerinin yer aldığını belirtti.

Fortmann, ev kredisi alacak olanların enerji maliyetlerinde azalma ve konfor artırımı sağlayacağını ifade ederek, enerji verimliliği için düzenlenen bir fırında yılda 300 bin metre küplük enerji tasarrufuyla 100 bin dolarlık tasarruf edebildiğine dikkati çekti.

Turseff kapsamında verecekleri krediler ile 500 bin megavat saatlik enerji tasarrufu sağlanmasını ve 300 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesini hedeflediklerini bildiren Fortmann kredinin bankalar tarafından 5 sene içerisinde EBRD'ye ödeneceğini bunun 2 senesinin ödemesiz olacağını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir