EFSF, Çin'in ticaret fazlası gelirinin peşinde

Çin'in EFSF'nin ihraç ettiği tahvilleri satın almaya devam etmesini bekleyen Regling, , bunun ticaret fazlası veren Çin için iyi bir yatırım olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Euro Bölgesi'nin kurtarma fonu Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) Başkanı Klaus Regling, Pekin ziyareti sırasında Çinli liderlerle kesin anlaşmaya varmayı beklemediğini, ancak Çin'in EFSF'nin ihraç ettiği tahvilleri satın almaya devam edeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Çin ve Avrupa dışındaki diğer yatırımcılardan kaynak elde etmeyi amaçlayan tahvil satışının muhtemel koşullarını görüşmek için Çin'i ziyaret eden Regling, EFSF'nin ihraç ettiği tahvilleri düzenli olarak satın alan Çin'in, her ay milyarlarca dolarlık ticaret fazlası gelirleri için güvenli yatırımlar bulmaya ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Çin Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası yetkilileriyle görüşeceğini belirten Regling, "Dünyanın diğer yerlerindeki yatırımcıları dinlediğim gibi onları da dinlemek ilginç olacak" dedi.

Ayrıntılar tamamlandığında EFSF'nin tahvillerini Çin'e potansiyel ticari yatırım araçları olarak sunacağını ifade eden Regling, "Uzun vadeli ilişkimiz olacağı konusunda iyimserim" diye konuştu.

Regling, Yunanistan ile kurtarma anlaşması yapılmasının istisnai bir vaka olduğunu, bunun diğer ülkelerle tekrarına ihtiyaç olduğunu görmediğini de sözlerine ekledi.

Geçen yıl kurulan ve şimdiye kadar Portekiz ve İrlanda'nın kurtarılmasında kullanılan 440 milyar euro büyüklüğündeki EFSF, uluslararası piyasalarda tahvil ihraç ederek sermayesini artırıyor. Euro Bölgesi liderleri önceki gün Brüksel'de düzenlenen zirvede EFSF'nin büyüklüğünün 1 trilyon euroya çıkarılması konusunda anlaşmıştı.

Çin, 3,2 trilyon dolarlık döviz rezervlerinin 800 milyar dolarlık kısmını euro cinsi varlıklarda tutuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir