Enerji krizine acil çözüm KKTC

Kıbrıs Rum kesimi enerji konusunda Yunanistan, İsrail ve Almanya'nın yardım alacak ancak, en acil çözümün, KKTC'den elektrik enerjisi alınması olduğu bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin, Rum tarafına geçici süre elektrik enerjisi sağlanmasına ilişkin anlaşmaya imza atmak amacıyla bugün Kıbrıs Rum kesiminde olacağı bildirildi. Rum tarafında meydana gelen enerji krizine en acil çözümün ise, KKTC'den elektrik enerjisi alınması olduğu bildirildi.

Rum radyosu, Zigi'deki Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde meydana gelen patlamayla bağlantılı olarak, Vasiliko'daki elektrik santralinin tamamen yanması sonucu elektrik sıkıntısı yaşayan Kıbrıs Rum kesimine, yakın planda Yunanistan, İsrail ve Almanya'nın yardım edeceğini duyurdu.

Almanya Savunma Bakanı bugün Rum tarafında, Beyrut'ta BM Barış Gücü (UNIFIL) operasyonunda görevli gemilerinden birinin Rum tarafına geçici süre elektrik enerjisi sağlamasına ilişkin anlaşmaya imza atacak.

Yunanistan ve İsrail'in de hafta içerisinde Rum tarafına, elektrik jeneratörleri göndereceği, üretilecek enerjinin sanayide kullanılacağı belirtildi.

En kısa yol KKTC elektriği

Öte yandan, Rum tarafında meydana gelen enerji krizine en acil çözümün, KKTC'den elektrik enerjisi alınması olduğu bildirildi.

Rum basınına göre, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Andreas Pashalidis, daire yetkilileri, Enerji Düzenleme Kurulu (PAEK) ve Elektrik İdaresi (AİK) yetkilileri sürekli olarak, elektrik üretiminin artırılması yönündeki bütün ihtimalleri inceliyor, ancak sorunun acilen aşılmasının tek bir yolu, KKTC'den elektrik enerjisi alınması görünüyor.

Yunanistan ve İsrail'in sağlayacağı jeneratörler aracılığıyla elektrik üretiminin takviyesi teknik açıdan mümkün olmakla birlikte, hem zaman alacak hem de yeterli olmayacak, en kısa yol KKTC elektriği.

Rum basını, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, KKTC'nin teklifinin değerlendirilmesi ve ''egemenlik ihlalinin olmayacağının güvence altına alınması şartıyla'' KKTC ile görüşülmesi direktifi verdiğini yazdı.

Pashalidis de Rum Bakanlar Kurulu'nun, Rum Ticaret ve Sanayi Odası'nı (KEVE), KKTC'den Kıbrıs Rum kesimine elektrik sağlanması konusunda Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile temas etmek üzere görevlendirdiğini açıkladı.

Rum lider Hristofyas'ın, bugünkü bakanlar kurulu toplantısından sonra halka konuşma yapması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir