Esad: Suriye'ye yatırımda tüm sorunları bana iletin

Suriye Devlet Başkanı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüşmesinde "Bürokrasiye takılmayın" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nu kabulünde, "Türk işadamlarının, Suriye'ye yatırım yaparken önlerine çıkacak her türlü sorunun doğrudan kendisine iletilmesini" istedi.

Hisarcıklıoğlu, Esad'ın "Türk işadamlarının Suriye'ye yatırım yapmalarını istediğini" belirterek, Esad'ın, "Ne tür zorluk varsa, bana iletin, sorunu aşarız. Bürokrasiye takılmayın" dediğini aktardı.

Geçtiğimiz hafta 35 Suriyeli işadamının Türkiye'yi ziyaretinden dolayı Esad'ın memnuniyet duyduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Ziraat Bankası'nın Suriye ile ortak banka kurulmasına ilişkin görüşmeleri devam ediyor ancak bir takım engeller var. Sayın Esad, Türkiye'deki mevzuatın kendilerine gönderilmesini ve bu konudaki sorunların aşılabileceğini söyledi" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Esad ile görüşmesi sırasında Türk işadamlarının sorunlarını dile getirmesinin yanısıra, otoyol gibi çeşitli ihalelerde Türk işadamlarına ve müteahhitlere öncelik verilmesini istediğini bildirdi.

Suriye tarafının da enerji, telekomünikasyon, havaalanlarının özelleştirilmesi gibi konularda Türk yatırımcıları beklendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Suriye'yi sadece 21 milyon nüfuslu bir ülke olarak değil, Arap dünyasına açılan kapı olarak düşünmek gerekiyor" dedi.

'Vize' engeli kalktı

İki ülke arasında vize uygulamasının kalkması ile birlikte ticaretin önündeki en önemli engellerden birinin de kalktığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Suriye'deki ticaret ve sanayi organizasyonlarına yönelik çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Suriyeli işadamlarının Türkiye'deki Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) benzeri bir yapı kurmak istediklerini ve TOBB'dan bu konuda yardım istediklerini kaydetti.

TOBB'un Suriye Yatırım Ajansı'na yönelik eğitim faaliyetleri yaptığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Suriye'nin isteği ile TOBB'un düşünce kuruluşu TEPAV, Suriye'nin yatırım ortamı analizini yapacak. Dünya Bankası'nın da teknik destek vereceği çalışma ile Suriye'de yatırım önündeki engeller tespit edilecek" dedi.

Analiz çalışmasının ardından İslam Kalkınma Ajansı, Dünya Bankası ve Suriye Yatırım Ajansı işbirliğinde, Suriye'de ortak bir konferans düzenleyeceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Suriye gümrük kapılarının ortak idaresine ilişkin sürecin devam ettiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir