Fed, şirketlerin adlarını açıkladı

Kriz döneminde kredi sağlanan şirketler açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD Merkez Bankası (Fed) küresel kriz sırasında piyasaları istikrara kavuşturmak için kredi sağladığı şirketleri açıkladı.

Buna göre, banka, 1 Aralık 2007 ile 21 Temmuz 2010 tarihleri arasında 11 farklı programla 21 bin işlem yaparak 3,3 trilyon dolar kredi verdi. Fed, kriz sırasında, ABD'li ve yabancı bankalara, başka ülkelerin merkez bankalarına, General Electric'den Harley-Davidson'a kadar çeşitli şirketlere, ayrıca emeklilik fonlarına kredi sağladı.

Fed'in verilerine göre, İsviçreli UBS, Fed'in Finansman Bonosu Fonlama Kolaylığı (CPFF) programından 74,5 milyar dolar borçlandı. İngiliz Barclays Bank da Fed'in başka bir programından 18 Eylül 2008 tarihinde 47,9 milyar dolar aldı. Fed, ABD'li bankaların yanı sıra Avrupalı bankalara ve merkez bankalarına kredi olanağı yaratması nedeniyle bir anlamda "dünyanın merkez bankası" haline gelirken, ABD'li Bank Of America ve Wells Fargo Fed'in bir programından 45'er milyar dolar borçlandı.

Belçikalı Dexia bankası 2008 yılında Fed'den 23 milyar dolar, Alman Commmerzbank yaklaşık 20 milyar dolar, Fransız Natixis bankasının 27 milyar dolar yararlandığı Fed programlarından, General Electric (GE) firması 16 milyar dolardan fazla, Harley-Davidson 2,3 milyar dolar ve Caterpillar 733 milyon dolar kredi aldı.

Fed'in CPFF programından yararlanan en üstteki yedi şirketten üçünü özel şirketler oluşturdu. New York merkezli Hudson Castle 53,3 milyar dolar, BSN Holdings 42,8 milyar dolar ve Liberty Hampshire Co. 41,4 milyar dolar borçlandı. Büyük kurumsal yatırımcılar Pimco, T. Rowe Price ve BlackRock'ın yanı sıra ülkenin en büyük kamu emeklilik fonu California Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi ve Bristol Kenti Emeklilik Fonu'nın yanı sıra bazı sigorta şirketleri de Fed'in fonlarından yararlandı.

Fed ayrıca Aralık 2007'den Ekim 2008'e kadar, yabancı merkez bankalarına swap (karşılıklı döviz takası) olanağı sağladı. Bu olanaktan en fazla Avrupa Merkez Bankası (ECB) yararlanırken, diğer faydalananlar İngiltere, Avustralya, Danimarka, Japonya, Meksika, Norveç, Güney Kore, İsveç ve İsviçre merkez bankaları oldu. Fed, sona eren kurtarma programlarında kredi kaybı olmadığını da açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir