Fezlekelerin görüşülmesi reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel Görüşme açılması kabul edilmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel Görüşme açılması kabul edilmedi. Genel Kurul'da, Genel Görüşme önergesinin ön görüşmeleri üzerinde konuşmaların tamamlanmasının ardından yapılan işari oylamada, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu belirterek, elektronik oylama yaptı. 

Bu oylama sonuçlanmadan itiraz olduğunu belirten Yakut, oylamayı yineleyeceğini söyledi. Bu sırada CHP'li milletvekilleri "yuh" ve "cesaret" diyerek bağırmaya başladı. Yinelenen işari oylamada da anlaşmazlık olunca elektronik oylama yapıldı. 

Oylama sürerken, CHP'li milletvekilleri "ahlak, vicdan, cesaret" ve "her yer rüşvet her yer yolsuzluk" diye bağırdılar. 

Sonuçları açıklayan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Genel Görüşme önergesinin 158 kabul oyuna karşı 259 red oyuyla kabul edilmediğini bildirdi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün dört eski bakan hakkında hazırlanan fezlekeleri görüşmek için CHP'nin teklifiyle olağanüstü toplandı.

 

CHP'nin; "Meclis'e intikal etmiş olan bakanlar ile ilgili fezlekelerin okunarak Genel Kurul'un bilgisine sunulması" amacıyla yaptığı olağanüstü toplantı çağrısı üzerine TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00'te toplantı yeter sayısı sağlanmasıyla birlikte açıldı.

Görüşmelere geçildi

Genel Kurul'da birleşimi  Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Yakut, birleşimi açtıktan sonra Meclis yoklaması yaptı. Toplantı yeter sayısının (184) sağlanması ile görüşmelere geçildi.

AK Partili vekiller oylama sonrası salona girdi

Yoklama sırasında AK Parti sıralarında milletvekili sayısının azlığı dikkat çekti. Oylamanın açıklanmasının ardından AK Partili vekiller de Genel Kurul Salonu'na girdi.

Genel Kurul'da önce CHP'nin olağanüstü çağrı istemi, daha sonra ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrı yazısı okundu ve çağrı yazısındaki konunun görüşülmesine geçildi.

"Olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız"

MHP’li Oktay Vural ve CHP’li Akif Hamzaçebi fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti. CHP'li Hamzaçebi, "Olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız" diyerek, tepki gösterdi. Başkanvekili Sadık Yakut'a "Toplantı çağrısının gündemini değiştirme hakkına sahip değilsiniz" diyen Hamzaçebi, bu gerekçeyle usül tartışmasının açılmasını reddetti.

Sadık Yakut:  Kurul üyeleri hakkında dosyaların üst yazısı bugüne kadar okutulmadı

Muhalefetin itirazları sonrası konuşan Yakut ise, "Bakanlar kurulu üyeleri hakkında, anayasanın 100’ncü maddesi kapsamında, bugüne kadarki dosyalarla ilgili uygulamalara bakıldığında, istisnasız bir şekilde, dosyalara ilişkin, TBMM Başkanlığı tezkeresiyle bilgilendirme yapılmış. Dosyanın üst yazısı okutulmamıştır" cevabını verdi. Yakut, bugün okunacak olan tezkereler ile, hangi bakanlar hakkında, hangi suçlardan dolayı, dosyaların TBMM’ye gönderildiğinin bilgiye sunulduğunu belirtti.

Verilen 10 dakikalık aranın ardından Başkanvekili Sadık Yakut oturumu tekrar başlattı.

"Gizlilik kararı gereği fezlekeler okutulmayacak"

Meclis Başkanvekili Yakut, soruşturmada gizlilik kararı gereği fezlekelerin okutulmayacağını söyledi. Muhalefet Yakut'un açıklamasının ardından sıra kapaklarına vurarak protestoya başladı.

Daha sonra her gruptan bir vekil kürsüye çıkarak söz aldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli:

"Soruşturma gizlidir"

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli fezlekelerin içeriğinin okunmamasını gerektiğini savunarak, "Soruşturma henüz bitmemiş bir soruşturma. İddianame aşamasına gelmeyen bir soruşturma gizlidir." dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal:

"Vicdanınızı partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "Ortada bir suç örgütü var. Bunun içinde de 4 bakan var. Soruşturma yürütülürken bir takoza takılındı. Bu bakanların dokunulmazlığıdır. Burada tartıştığımız bu takozun burada kaldırılıp kaldırılmayacağıdır. Sayın Başkan siz hiç duydunuz mu savcıdan, elindeki dosyanın bilgisinin gizlendiğini duydunuz mu? Belli ki vicdanınızı partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz." ifadelerini kullandı.

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan 

"Başkanvekilinin benden ne farkı var"

Yakın zamandaki soruşturmalardan örnek vererek, fezlekelerin içeriğinin paylaşılmamasına tepki gösterdi. Kaplan, "Başkanvekilinin benden ne farkı var da ben içerikten haberdar olamıyorum.Kamu vicdanı karşısında şeffaf olmak zorundasınız" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi:

"Korkmuyorsanız fezlekeleri açın"

"Bu bir kara lekedir. Korkmuyorsanız fezlekeleri açın. Paralel yapı yaptı diyorsanız onla da yüzleşmenin tam zamanı."

Konuşmalar sonrası verilen 2. aranın ardından oturuma devam edildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hükümet adına söz alarak, fezlekeler ile ilgili iddiaları yanıtladı. Bakan şunları söyledi:

"Bakanlığın görevi postacılıktır, dosya içeriğine bakamaz"

Bakanlar ile ilgili fezlekelerin Adalet Bakanlığı'na geliş tarihi 03.01.2014'tür. Bakanlık dosyaları 28 gün sonra göndermiştir. Bakanlık olarak dosyanın içeriğine bakma görevi yoktur. Bakanlığın görevi postacılıktır. Biz genelgeye bağlı kalarak, dosyayı Meclis'e iade ettik. Burada usule aykırı bir işlme yoktur. Bizim yaptığımız işlem doğrudur.

CHP neden bugüne kadar Meclis soruşturması için harekete geçmedi?

Diğer husus, Bakanlık görevi ile ilgili husularda Meclis'i harekete geçirme görevi savcılığa ait değildir. Bakanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılacaksa, milletvekillerinin kararı ile yapılacaktır. Şimdi soruyorum, 17 Aralık'ta gündeme gelen tartışmalar çerçevesinde, CHP neden bugüne kadar Meclis soruşturması için harekete geçmedi. 

BDP Şırnak vekili Hasip Kaplan da kürsüde şu sözleri sarfetti:

"İktidara ait fezkeler kaplumbağa hızıyla geliyor"

Fezleke konusunda 945 fezleke ile en çok fezleke gelen biziz. Bize göndermediğiniz fezleke kalmadı. Ancak iktidar partisinin fezlekeleri farklı. Başbakan da dahil iktidarın fezlekeleri hep, sahtecilik, kara para aklanması, resmi evrakta sahtecilik gibi suçları içeriyor. Bizim fezlekeler jet hızıyla geliyor. Ama iktidara ait fezkeler bakan olunca kaplumbağa hızıyla geliyor.

"Yolsuzluğun soruşturulmasında Meclis şeffaf olmalı" 

Bakanlarla ilgili fezlekelerin içeriğinde çok iddialar var. Bakanların da üstünde bir trafik var. Biz bu iddialar söz konusu olduğu zaman deve kuşu gibi kafamızı kuma mı gömelim? Yolsuzluğun soruşturulmasında Meclis şeffaf olmalı. 

"Bu Cumhuriyet tarihinin en büyük siyasi krizidir"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise, ortaya çıkan ses kayıtlarına değindiği konuşmasında, iktidara yönelik ağır eleştirilerde bulundu. "Bu Cumhuriyet tarihinin en büyük siyasi krizidir. Bugüne kadar Meclis'in iradesi bu denli eğilip bükülmemiştir" diyen Bal, tek parti dönemi dahil olmak üzere, hiçbir dönemde yargının bu kadar yolsuzluk için kullanıldığının görülmediğini ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir