Fitch'in yorumu kaygıyla karşılandı

Fitch Analisti Parker, yüksek cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle Türkiye'nin not artışının belirsiz olduğunu söyledi. Yurtiçi piyasada kayıplar hızlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in cari açık uyarısı ve kredi notu için 'belirsiz' yorumu, yurtiçi piyasada olumsuz hava yarattı. Borsada satışlar bir anda hızlanırken, dövizde yükseliş yaşandı.

Türk ekonomisinde ısınma sinyallerinin görüldüğünü kaydeden Fitch Analisti Ed Parker, Türkiye'nin AB'deki krize, cari açık yüzünden, diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık olduğunu öne sürdü.

Parker, yüksek cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle de Türkiye'nin not artışının belirsiz olduğunu söyledi.

İMKB'de kayıp yüzde 3'ün üzerinde

Fitch'ten gelen bu değerlendirmeler sonrası piyasada volatilite arttı. Piyasada artan satış baskısı endeksi 59.434 seviyesine kadar çekti. Ulusal-100 Endeks ilk seansı 1978 puan ve yüzde 3.21 kayıpla 59.657 puandan kapattı. Günün ilk yarısında işlem hacmi ise 1.1 milyar TL oldu.

Euro 2.38'i aştı; Dolar 1.68'e dayandı

Öte yandan Yunanistan'ın borç krizinin çözümüne ilişkin haberler Euro açısından olumlu bir seyir getirirken, yurtiçinde Euro Türk Lirası karşısında 2.38'i aşarak tarihi zirveye ulaştı. Öğle itibariyle Euro/TL'de en iyi alış/satış 2.3705/2.3750 düzeyinde yer alıyor.

Dolara gelen taleple Interbank piyasada dolar 1.68'e dayandı. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.6760/1.6790 lira seviyesinde. Dün serbest piyasada 1,6660 liradan günü tamamlayan dolar, şu sıra 1.6770 liradan alıcı buluyor.

Faiz cephesi daha sakin

Son bir haftada gelen alımlarla yönünü aşağı çeviren bono piyasasında ise Merkez Bankası faiz toplantısından çıkacak kararlar bekleniyor. Alternatif piyasadaki hareketliliğe karşın faizlerde yükseliş daha sınırlı. 15 Mayıs 2013 vadeli gösterge faiz yüzde 8.79 bileşikten işlem görüyor.

Avrupa'nın gözü liderler zirvesinde

Diğer yandan Yunanistan'a yardım konusunda Almanya ve Fransa'nın anlaşma sağlaması, bugünkü AB liderler zirvesinde ilerleme kaydedileceği umutlarını artırsa da Avrupa endekslerinde eksi bölgede işlemler devam ediyor. Benzer tablo ABD vadeli piyasada da izleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir