Geleceğin merkezi İstanbul

Sanayi Bakanı Ergün, Hannover'de Alman iş adamlarını ortaklık için Türkiye'ye çağırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANNOVER - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bir İngiliz firmasının merkezini İstanbul'a taşıma kararı aldığını belirterek, "Londra geçmişin merkeziydi, İstanbul geleceğin merkezi" dedi. Ergün ayrıca Alman iş adamlarını Türkiye ile daha fazla işbirliği yapmaya ve ortaklıklar kurmaya da davet etti.

Bakan Ergün, Hannover'de Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Türk-Alman Buluşması"nda, bu buluşmaların iş adamlarının yakınlaşmasına, ön yargıların aşılmasına, fırsat ve işbirliği alanlarının keşfedilmesine vesile olduğunu söyledi.

Türkiye önemli bir ekonomik güç olduğunu ispat etti

Avrupa'nın en büyük nüfusuna sahip iki ülke olan Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin, bu bölgenin tamamı için büyük önem taşıdığını dile getiren Ergün, özellikle son küresel mali krizde iki ülkenin ortaya koyduğu performansın iki ülke ilişkilerinin gereğini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. Ergün, son küresel ekonomik krizde ortaya koyduğu performansın, Türkiye'nin artık son derece önemli ekonomik bir güç haline dönüştüğünü de ispat ettiğini belirtti.

Yunanistan, İspanya, İngiltere, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde yaşanan sıkıntıların, Türkiye'de yaşanmadığına dikkati çeken Bakan Ergün, "Borç stoku, bütçe açıkları ve finans sistemine baktığımızda, Türkiye dünyada yatırımcıların en fazla güven duyduğu ülkelerden olmuştur. Bu yıl ülkemizde yapılacak genel seçimler sonrası, uluslararası kredi notumuzun da güvenle yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkacağına inanıyoruz" dedi.

AB kalitesinde ama daha ucuza üretiyoruz

Türkiye'nin bugün dünyada 223 ülke ve ekonomik bölgeye 7 binin üzerinde ürün ihraç ettiğini, bildiren Bakan Ergün, şunları kaydetti:

"Biz, birçok vatandaşımızın yaşadığı ve köklü tarihi ilişkilerimizin olduğu bu ülkeyle daha fazla ticaret ve yatırım yapabileceğimize inanıyoruz. Yine Türk ve Alman iş adamlarının birlikte, üçüncü ülkelerde ortak ticaret ve yatırımlar yapabileceklerine inanıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; İtalya'dan Çin'e kadar olan coğrafyada en rekabetçi üretim yapılabilir ülkesi Türkiye'dir. Zira Türkiye, Avrupa Birliği standartlarında ve kalitesinde daha düşük maliyetle üretim yapabiliyor ve bu ürünleri dünyanın tamamına yakın ülke ve bölgelerine pazarlayabiliyor.

Türkiye'de üretilip geri çağırılan otomobil olmadı

Türk malları denince, artık bütün dünyada akıllara güven ve kalite gibi kavramlar geliyor. Mesela Türkiye'de üretilen otomobiller, sıfır hata ile üretiliyor ve bugüne kadar ülkemizde üretilip de üretim hatası nedeniyle geri çağrılan bir otomobil olmamıştır. Ülkemizin bundan sonraki hedefi, ihraç ettiği ürünlerin standart, kalite, tasarım gibi özelliklerini ve teknolojik düzeylerini daha da geliştirmektir."

Türkiye'de yatırım yapan yerli ve yabancı tüm işletmelere vergi indirimi, SSK prim indirimi, yatırım yeri tahsisi gibi kolaylıklar sağlandığını ifade eden Ergün, şunları söyledi:

"Türkiye bugün, Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasındaki uygun coğrafi konumuyla, mal ve hizmet üretimi yapmak isteyen küresel girişimciler için en rasyonel lokasyonlardan birisidir. Geçenlerde bir İngiliz firmasının, merkezini İstanbul'a taşıma kararı aldığında ve neden İstanbul diye sorulduğunda verdiği cevap şu olmuştur. 'Londra geçmişin merkeziydi, İstanbul geleceğin merkezi'."

Bu konularda ilginizi çekebilir