Gösterge faiz 'zirve' yaptı

Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,45 ile yılın en yüksek seviyesine çıkarken, borsada gevşek görünüm etkili.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yurtiçi piyasada haftanın son işlem günü satış baskılı görünümle geçiyor. Tahvil-bono piyasasında dün MB toplantısı sonrası başlayan yükseliş, bugün de sürüyor. İMKB'de ise satışların karşılanmasıyla eksiler azaltıldı.

TCMB'nin dünkü PPK toplantısında borç verme faizleri artırmasının ve genişletici politika görüşünü kaldırmasının ardından gösterge tahvilde başlayan yükseliş bugün de devam ediyor. 17 Temmuz 2013 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 9.45'i gördü. Böylece faizde iki günlük yükseliş 75 baz puanı aştı. Gösterge tahvilin bileşik faizi yıl içinde yüzde 6,86'ya kadar gerilemişti. Günün ilk yarısı itibariyle faiz yüzde 9.42 bileşik seviyesinde yer aldı.

Dolar/TL 1.8550 düzeyinde

Merkez Bankası 28 Ekim vadeli repo ihalesinde 11 milyar lira verdi. İhaleye 24.309 milyar lira teklif geldi. Öte yandan Merkez Bankası bugün düzenleyeceği döviz satım ihalesinde tutarı en fazla 350 milyon dolar olarak belirledi.

Döviz satım ihalesinde tutarın açıklanması öncesi 1.8500 seviyesinde olan dolar/TL açıklama sonrası ilk tepki olarak 1.8550 seviyesine kadar yükseldi. Bankalararası piyasada şu sıra en iyi alış/satış 1.8530/1.850 TL düzeyinde. Euro ise 2.5570 liradan işlem görüyor.

Borsa 44 puan ekside kapandı

Dün özellikle bankacılık hisselerinde artan satışlarla düşüşünü hızlandıran İMKB'de yeni gün de eksi bölgede başladı. Bir ara tepki alımlarıyla 56 bin seviyesine yükselen endeks, yeniden düşüşe geçti. Borsada ilk seans 44 puan eksiyle 55.860 puandan kapandı. Günün ilk yarısında 836 milyon liralık işlem hacmi kaydedildi.

Bu arada Morgan Stanley, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EEMEA) bankalar portföyü içinde Türkiye'nin ağırlığını para politikası beklentilerinde ve karlılık görünümünde artan bozulmayı gerekçe göstererek "eşit ağırlık" seviyesine indirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir