Hasarlı binaları öğrencilere kiralıyorlar

Sakarya'da depremde yıkılmaya aday 15 bin konut olduğu ve ev sahiplerinin hasarlı binaları öğrencilere kiraladığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki 2 bin 500 binada yeni deprem yönetmeliğine göre önemli takviyeler yapılması gerektiğini belirterek, ''Şu anda 15 bin konutluk, depremde yıkılmaya aday bina var'' dedi.

Sakarya Girişimci İşadamları Derneği'nin (SAGİAD) hizmet binasında düzenlenen toplantıya katılan Elmas, Adapazarı'ndaki orta ve ağır hasarlı binaların durumunu değerlendirdi.

Adapazarı'ndaki hasarlı, hasarsız bütün yapıların yeni yönetmeliğe göre gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çeken Elmas, ''Bu, son derece önemli bir husus. Tabi orta hasarlı olan binalar zaten bir şekilde toparlandı. Ama şu anda 5-6 katlı olup, 'depremi hasarsız atlattı' denilen binalar var. Adapazarı'nda yeni yönetmeliğe göre çok önemli takviyeler yapılması gereken binalar var. Bunların sayıları 2 bin 500 civarında. Bu da aşağı yukarı 15 bin konuta tekabül ediyor. Daire sayısı düşünüldüğünde bu rakam ortaya çıkıyor. Şu anda 15 bin konutluk, depremde yıkılmaya aday bina var. Bu bir varsayım değil, bu bir gerçek'' diye konuştu.

1999 Marmara Depremi'nin ardından iki yönetmelik çıkarıldığını anlatan Elmas, ildeki 2 bin 500 binanın çıkarılan yönetmeliklere uygun olmadığını savundu.

Adapazarı'nın hasarlı bina sorununu mutlaka çözmesi gerektiğini kaydeden Elmas, ''Üniversite olarak bir proje geliştirebiliriz. Ancak bizim geliştireceğimiz proje şuraya kadar olabilir. 'Bu binalar tehlikeli, yıkılmaya aday binalardır, mevcut yönetmeliklere uygun değildir. Bu binalar boşaltılıp takviye edilmeli, yerine yeni bina yapılması gerekir' şeklinde olabilir. Bundan sonrası bu işin asıl sahiplerini ilgilendirir. Bu binalarla ilgili durumun projelendirilmesinde yardımcı olabiliriz. Bunu üzerimize düşen bir vebal olarak düşünüyoruz ama sonrası bu işin asıl sahiplerine kalıyor'' dedi.

Hasarlı binaları öğrencilere kiralıyorlar

1999 yılında yaşanan depremin ardından dairelerin 2 bin 500 liraya satıldığını belirten Elmas, aynı dairelerin hiçbir takviye yapılmamış olmasına rağmen günümüzde 100 bin liradan alıcı bulduğunu söyledi.

Bina sahiplerinin hasarlı konutlarda yaşamadığını öne süren Elmas, şunları kaydetti:

 ''Kendi oturmuyor, öğrencilere veriyor. Depremi bu binalarda yaşayan hiç kimse tekrar aynı binalarda oturamaz. Ben de oturamam. 5 katlı binada ben de oturamam. Adapazarı'nın başına gelen başka hiçbir yerin başına gelmiyor. Deprem aralığı 25 sene. Bir insan ve bina 3-4 kere şiddetli depreme maruz kalıyor. Zaten betonarme binaların şu anki teknolojiye göre ömürleri 70-80 sene. Adapazarı'nın bu işi çok ciddiye alması gerekir. Başka bir durum daha var. 'Sakarya'ya 54 katlı bina yapılır' deniliyor. Zemin itibariyle bu doğru değil. Adapazarı'nın sağlam zemini yerin 300 metre altında. Dolayısıyla çok katlı binalar sakıncalı. Ancak 3-4 katlı binalar sorun teşkil etmez.''

Bu konularda ilginizi çekebilir