İhracatı artıracak 3 faktörü söyledi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracatı artıracak 3 faktörü sıralayarak, yeni fırsatların ortaya çıkacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ekonomik tahminlerin 2013'e göre olumlu olması, bilhassa en önemli ticaret partnerimiz olan Avrupa Birliği'nde beklenen iyileşme, kurdaki gelişmeler ihracatımızdaki artışı destekleyecek, ihracatçılarımız için şüphesiz yeni fırsatlar ortaya çıkaracaktır" ifadelerini kullandı. 

Zeybekci, yazılı açıklamasında, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) açıkladığı 2014 Mart ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Geçen yıldaki olumsuz konjonktüre rağmen Türkiye ekonomisinin 2013'te yüzde 4 ile Orta Vadeli Program'da OVP) öngörülen yüzde 3,6'lık tahminin de üzerinde güçlü bir büyüme sergilediğini belirten Zeybekci, ekonominin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 4,4 büyüme kaydettiğine dikkati çekti. 

İhracatın ise Ocak-Şubat döneminde yüzde 7,2 artarak 25,6 milyar dolara ulaştığını, ithalatın ise yüzde 1,7 azaldığını ifade eden Zeybekci, böylelikle dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 azaldığını belirtti. 

İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 68,2'ye yükseldiğinin altını çizen Zeybekci, "Yakaladığımız bu başarı artan finansal istikrarsızlığa, küresel, bölgesel ve siyasal belirsizliklere ve en büyük ticari ortağımız olan AB'deki daralmaya rağmen yakalanmıştır. Bu performansta son 12 yılda ekonomimizin dayanıklılığını artırıcı yapısal reform ve politikaların payı büyüktür. Bugün TİM'in açıkladığı ihracat kayıt rakamlarının da gösterdiği üzere İhracata Dayalı Büyüme Stratejisi ile ülkemiz ekonomisi emin adımlarla hedeflerine doğru ilerlemektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

TİM'in açıkladığı 2014 Mart ihracat kayıt rakamlarına göre ihracatın 2013'ün aynı ayına göre yüzde 4,3 artarak 13 milyar 13 milyon dolar olduğunu belirten Zeybekci, Ocak-Şubat TÜİK rakamları ile birlikte değerlendirildiğinde Ocak-Mart döneminde gerçekleştirilen ihracatın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,2'lik artışla toplamda 38 milyar 607 milyon dolara ulaştığını bildirdi. 

Zeybekci, martta sanayi ürünleri ihracatının yüzde 3,6 artarak 10 milyar 758 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatının yüzde 9,9 artarak 1 milyar 892 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Madencilik ürünleri ihracatının ise yüzde 1,5 azalarak 364 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti: 

"İhracatımızın lokomotif sektörlerinden olan otomotiv sektörünün ihracatı, mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 artışla 2 milyar 128 milyon dolar ulaştı. Benzer şekilde mart ayında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 artarak 1 milyar 604 milyon dolara, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüzün ihracatı ise  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artış göstererek 1 milyar 468 milyon dolara ulaştı. 

2014 yılı mart ayı ihracat performansımız ülke grupları itibarıyla incelendiğinde, başlıca ihraç pazarımız olan AB ülkelerine ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 oranında artarak 5 milyar 974 milyon dolar seviyesine gelmiştir. Orta Doğu ülkelerine ihracatımız 2014 yılı mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 artarak 2 milyar 463 milyon dolara ulaşmıştır." 

Farklı pazarlara açılma stratejisi 

Türkiye'nin son yıllarda farklı pazarlara açılma stratejisinde başarılı olduğunun altını çizen Zeybekci, martta toplam 223 ülke-gümrük bölgesine, Ocak-Mart döneminde ise toplam 237 ülke ve gümrük bölgesine ihracat gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Zeybekci, mart ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilen ülke sayısının 29, Ocak-Mart döneminde 100 milyon dolardan fazla ihracat yapılan ülke sayısının ise 57'ye ulaştığını belirtti. 

En çok ihracat yapılan ülkeler 

Mart ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında ilk 5'te Almanya (1 milyar 311 milyon dolar), Irak (992 milyon dolar), İngiltere (790 milyon dolar), İtalya (617 milyon dolar) ve Fransa'nın (585 milyon dolar) yer aldığını ifade eden Zeybekci,  Ocak-Mart döneminde en çok ihracat gerçekleştiren ülke sıralamasının da değişmediğini ve ilk 5'te yine Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve Fransa'nın olduğunu işaret etti. 

"OVP hedefini aşacağız" 

Martta 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 14 il bulunurken, Ocak-Mart döneminde 25 ilin 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiğine dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti: 

"Açıklanan rakamlardan görüldüğü üzere, 2014 yılına iyi bir başlangıç yaptık. Bu yıla dair ekonomik tahminlerin başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere 2013'e göre olumlu olması, bilhassa en önemli ticaret partnerimiz olan Avrupa Birliği'nde beklenen iyileşme, kurdaki gelişmeler ihracatımızdaki artışı destekleyecek, ihracatçılarımız için şüphesiz yeni fırsatlar ortaya çıkaracaktır. 

Bu fırsatları kazanca çevirmede ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm ihracatçılarımızın aktif rol oynayacağına ve bu doğrultuda 2014 yılı OVP hedefimiz olan 166,5 milyar doları yakalayacağımıza ve aşacağımıza yürekten inanıyorum." 

Bu konularda ilginizi çekebilir