IMF, Euro Bölgesi'nin borç sorununa el attı

Fon, bölgenin borç sorununa karşı geniş eylem çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro Bölgesi borç kriziyle mücadelede geniş tabanlı eylem çağrısında bulundu.

IMF'nin Avrupa'nın ekonomik görünümü raporunda, Euro Bölgesi'nde borç batağındaki ülkelerin mevcut krizin yayılmasını önlemeye çalışmak için ''sıkı'' reform çabalarına ihtiyaç olduğuna işaret edildi. Raporda, ''Krizin etkilediği ülkelerde ulusal seviyede sıkı reform çabalarının ilk savunma hattı olmasına ihtiyaç bulunuyor. Krizin Euro Bölgesi'nin tamamına ve daha sonra gelişmekte olan Avrupa'ya bulaşması aşağı yönlü risk olmaya devam ediyor'' denildi. 

Yunanistan'dan talep gelirse hazırız

IMF'nin Avrupa Masası Direktörü Antonio Borges, düzenlendiği basın toplantısında, şu anda Yunanistan'a yeni yardım paketi konusunda görüşme olmadığını ve bu ülkenin IMF'den daha fazla destek istiyorsa girişimde bulunması gerektiğini söyledi.

Borges, ''Şu ana kadar bize böyle bir yaklaşımda bulunmadılar. Yunanistan isterse IMF ek destek vermeye hazır. Yunanistan'ın daha fazla zamana ihtiyacı olup olmayacağı, başka bir programın gerekli olup olmadığı kendisinin karar vermesi gereken bir durum'' dedi.

Tasarruf programının Yunanistan için muhtemelen olabilecek en iyi program olduğunu ifade eden Borges, ''Şu anda uygulanan programın başarılı olmasını istiyoruz. Şu andaki programın geleceği Yunan hükümetine bağlı. Yunan hükümeti programa sadık kalmalı ve uygulamaya devam etmeli. Ve daha sonra biz gelecek yıllarda uygun finansmanı bulmalıyız'' diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde Yunanista'nın IMF'ye başvurması halinde yardıma hazır olduklarını belirten IMF Avrupa Masası Şefi Borges, Yunanista'nın uzun dönemde aldığı borçları döndürebilcek düzeyde bir ülke olduğunun altını çizdi.

Borç krizinin ekonomiye zarar vermemesi halinde Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 1,7 ve gelecek yıl yüzde 1,9 büyüyeceği tahmin edilen raporda, ''Borçla mücadele eden ülkeler ve Avrupa'nın geri kalanı arasındaki finansal bağlantılar potansiyel olarak görünüm için daha fazla risk oluşturabilir'' ifadesi kullanıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir