İMKB 45 günde 66 milyar lira büyüdü

Borsacılar, endeksin 72 bin civarından bir satışla karşılaşabileceğini konuşuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Julide Y. GÜRDAMAR

İSTANBUL - Yabancı yatırımların gelişmekte olan ülkelere risk iştahının artmasıyla Borsa endeksi yaklaşık son bir buçuk aydır üst üste rekorlar kırarak nihayet 70 bini aştı. 45 günlük bu yükseliş İMKB'nin piyasa değerini de 66 milyar TL artırdı. 65 bin üzerinde kar satışı bekleyen ve 70 binin bu kadar kısa sürede test edilmesini öngörmeyen borsacılar ise yatırımcıları kar satışı için uyarıyorlar. Borsacılar, endeksin 72 bin civarından bir satışla karşılaşabileceğini konuşuyor.

Fed'in likidite sağlayacağı açıklaması sonrasında doların değer kaybetmeye başlamasıyla para gelişmekte olan piyasalara akarken, yurtiçinde de piyasa açısından da peş peşe pozitif gelişmeler yaşandı. İçeride de referandum öncesinde 'evet' sonucunun satın alınmaya başlanmasıyla 1 Eylül tarihinde start verilen soluksuz yükseliş, 12 Eylül tarihinden itibaren önümüzdeki seçimlerde AKP'nin tek parti olarak devam edeceği beklentisinin kuvvetlenmesiyle hızla devam etti.

Öte yandan, not artırımı beklentileri ve Orta Vadeli Program yükselişe destek oldu. Piyasa, Mali Kural'ın çıkartılmayacağı kararından sonra OVP'de açıklanan hedefleri hükümetin mali disiplinden taviz vermeyeceği şeklinde değerlendirirken artan yabancı girişleri hızla düşen faizde hisse senedi cephesine destek verdi.

45 günde 10 bin puan yükseldi

Endeks, son bir buçuk ayda 10 bin puan yükselirken 60 binden sonra 70 bini de arkasına aldı. Endeks, 1 Eylül'den beri kaydettiği yükseliş yüzde 17'ye yaklaştı.İMKB'de 1 Eylül'de 416 milyar lira olan piyasa değeri 12 Ekim itibariyle 482 milyar liraya yükselirken, piyasa değeri son bir buçuk aydır 66 milyar lira artmış oldu. Bu arada İMKB piyasa değeri 2009 yılını 350 milyar lira ile kapatmıştı.

Günlük işlem hacmi ise 1.5 milyar liralarda gezinirken 3 milyar liraya çıktı. Bu arada endeks dolar bazında da tarihi zirveyi 70 bin ile test etti. 1.40 TL seviyesine inen dolar kuru ile tarihi zirvesi 5,0 dolara çıkan endeks bu seviyeyi en son 1 Kasım 2007'de 1.16 dolar kuru ve 58 bin ile ulaşmıştı.

Borsa endeksi tarihi seviyelerinde gezinirken, dolar kuru 1,40'lara, faizler ise yüzde 8'in altına yüzde 7,70'lere kadar gevşedi. Faizlerde tarihi dip seviyelerinde dolaşırken 7.5 düzeylerinin test edilebileceği öngörülüyor.

Fakat FED Başkanı Bernanke'nin yapacağı konuşmalar ve gelecek ekonomik veriler bunun ardından uluslar arası piyasaların alacağı yönde piyasaların gidişatı açısından önemli bulunuyor.

Geri çekilmeler alım fırsatı

Kapital Menkul Değerler Türev Araçlar Uzmanı Üzeyir Doğan, FED'in ikinci parasal gevşeme operasyonuna başlayacağı beklentisinin satın alınmaya devam ettiğini belirterek, gelen açıklamalardan da bunun 2-3 Kasım'da yapılacağı beklentisi oluştuğuna dikkat çekti. Doğan, "AB'de PIIGS sorunu gibi ekstra gelişmeler yeniden gündeme gelmediği sürece piyasaların önünde moral bozacak bir gelişme görünmüyor.

Bu nedenle ABD'de 3. çeyrek karlarının açıklandığı bu günlerde gelen olumsuz kar rakamları ve olumsuz veriler hafif satış getirebilir, fakat ardından gelecek olumlu rakamlarının etkisinin daha fazla olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de yurtdışı piyasalar kaynaklı şok ihtimalini düşük görüyoruz.

İMKB'de ise artık iyiden iyiye not artırımının fiyatlanmaya başladığını görüyoruz. Her ne kadar Moody's görünümünün pozitife çevrilmesinin ardından not artırımı geleceği spekülasyonlarını yalanlasa da İMKB bu durumdan etkilenmedi ve güçlü görünümünü sürdürdü. Buna rağmen özellikle 65,000'den sonra başlayan bu son dalga çıkışın ardından bir düzeltme hareketi olma olasılığını oldukça yüksek görüyoruz.

Fakat öncesinde teknik olarak hedef gördüğümüz 72.000 civarına kadar bir çıkış daha gerçekleşebilir. Olası satışların ise kalıcı bir düşüş trendi başlatmasını beklemiyoruz. Bu nedenle İMKB'de yaşanacak geri çekilmeleri alım fırsatı olarak görüyoruz. Bu süreçte de yıl sonuna kadar 65.000/72.000 bandında olacak bir hareket bandı bekliyoruz."

Yüzde 11 daha artabilir

Taç Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Emrali de satıcıların istekli olmamasının her yeni hareketin yeni bir rekor seviyesini görülmesini sağladığının altını çizdi. Emrali, piyasaya yurtdışı kaynaklı bir satış gelmemesi durumunda, para girişinin sürebileceğine dikkat çekerek, "Bu durumda İMKB'de daha yukarı seviyelerin görülebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Sanko Menkul'un raporunda ise hedefe hızlı ulaşan piyasanın hangi aşamada düzeltme sürecine gireceğinin yurtdışına bağlı olduğu belirtildi. Raporda, ayı piyasası oyuncularının muhtemelen satış için kolları sıvayabileceğini diğer taraftan boğa piyasası oyuncularının ise artan ve gelişmekte olan ülkelere akan likiditenin de etkisi ile piyasada yukarı yönlü yeni bir itici güç oluşturma ihtimalinin de yüksek olduğu aktarıldı.

Bu durumda dolar/TL paritesinde önümüzdeki yılla birlikte daha düşük seviyeleri izleyebileceği de belirtildi. Raporda OVP ve siyasi riskin neredeyse sıfır noktasına inmesinin boğa oyuncularının iştahını daha da kabarttığı da kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir