İMKB, yurtdışından ayrıştı

Anayasa değişiklik paketinin 2. tur görüşmelerini yakından izleyen borsada satış tarafı ağır bastı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Dış piyasalardaki temkinli hava nedeniyle haftaya satıcılı başlayan borsa, yurtdışındaki toparlanmaya karşın artıya geçemedi. Siyasi gelişmeleri de yakından izleyen İMKB, kapanışını 558 puan ve yüzde 0.95 değer kayıpla 58.400 puandan gerçekleşirdi. Bugün 2.35 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Cuma günü ABD borsaları, büyüme verisinin beklentilerin altında kalması ve Goldman Sachs'a yönelik haberlerin yeni düzenlemeler ile ilgili kaygılar doğurması nedeniyle sert düşüş kaydetti. Diğer yandan bu sabah Asya borsalarında Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranını artırmasının yarattığı belirsizlik de olumsuz hava yarattı.

Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF)  borç batağındaki Yunanistan'ın kurtarılması için dün 3 yıl süreli 110 milyar euro tutarındaki paket üzerinde hafta sonu anlaştı. Euro Bölgesi ülkelerinin 80 milyar eurosunu ve IMF'nin 30 milyar eurosunu karşılayacağı paket, şimdiye kadar bir ülkenin kurtarılması için hazırlanan en büyük paket oldu.

Yunanistan’la ilgili bu gelişme olumlu olmasına karşın, ABD piyasasında Cuma günü sert düşüş yaşanması bugün İMKB’ye de yansıdı.

Bununla birlikte yurtiçi piyasa Anayasa değişiklik paketinin 2. tur görüşmelerini de yakından izliyor. Siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili 8. madde 327 oyda kalarak düşerken, Başbakan Erdoğan, teklifinin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Bugün en yüksek 58.996 puanı gören Bileşik Endeks, satışlarla da 58.305 puana kadar indi.

Faiz valörlü işlemlerde yükseldi

Nisan ayında TÜFE yüzde 0,60, ÜFE yüzde 2,35 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10,19, ÜFE'de yüzde 10,42 oldu. Böylece TÜFE ve ÜFE’den yeniden çift hane görülmüş oldu.

Öte yandan Hazine bugün düzenlediği TL cinsinden 3 ayda bir kupon ödemeli 3 yıl (1071 gün) vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde net satış 784.6 milyon TL olarak gerçekleşti. İhale öncesi yapılan 100 milyon TL ROT satışla birlikte toplam satış tutarı 884.6 milyon TL'ye ulaştı.

25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 9.27 seviyesinden kapanırken, yarına valörlü işlemler yüzde 9.35’ten geçildi.

Dolar cumanın üzerinde

Uluslar arası piyasada euro, dolar karşısında 1.32 sentin altını test etti. Yurtiçinde ise dolar 1.49 lira seviyelerinde işlem gördü. Serbest piyasada dolar 1.4930 TL’den, Euro 1.9760 TL’den kapandı.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir