Irak'la karşılıklı ticaret 30 milyar dolar olacak

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından temin edilen 20 dikiş makinesi, Zeybekci'nin katıldığı törenle Hakkari Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne gönderildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şu anda Hakkari, Şırnak ve o bölgede, değil 6. bölge, 66. bölge deseniz dahi bazı şeyler olmaz. Asıl olması gereken barış ve kardeşlik iklimidir. Başbakanımızdan Allah razı olsun. Bir siyasetçiyi alaşağı edebilecek, hayatının bütün riskleriyle karşı karşıya getirebilecek bir adım attı. Buna kimse cesaret edemezdi" dedi. 

Zeybekci, Denizli Organize Sanayi Müdürlüğü'nün temin ettiği 20 dikiş makinesinin, Hakkari Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne gönderilmesi için düzenlenen törene katıldı. 

Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, milletvekili görevinde bulunurken Hakkari'ye partisinin temayül yoklamasına gittiğinde, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde görevli öğretmen Hasret Yılmaz'ın müdürlüğün durumunu anlatmasının ardından Hakkari'ye dikiş makinesi yardımında bulunulmasını istediğini ifade etti. 

Zeybekci, hemen harekete geçtiklerini belirterek, "Orada bir dikiş makinesi vardı, çalışıp çalışmadığı da belli değildi. Kardeşimiz, 'Hakkari'deki kızları toplayım, Denizli'ye geleyim' dedi. Başımızın üstünde yeri var ama biz politik olarak bunu istemiyoruz. Biz, insanlarımızı yerinde mutlu etmek istiyoruz. İnsanlarımızı oralarda şu anda yaptığımız hareketlerle bu ülkenin her karışına altın çivilerle oralarının mülkiyetinin belgesini çakmak istiyoruz. Bu atılan ilk adım genç kızlarımıza bir ışıktır, bir başlangıçtır. Bununla meslek edinmeye ve beceri kazanmaya başlayacaklar" dedi. 

Hakkari'nin 6. Bölge Teşvik kapsamında olduğunu hatırlatan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Şu anda Hakkari, Şırnak ve o bölgede, değil 6. bölge, 66. bölge deseniz dahi bazı şeyler olmaz. Asıl olması gereken barış ve kardeşlik iklimidir. Başbakanımızdan Allah razı olsun. Bir siyasetçiyi alaşağı edebilecek, hayatının bütün riskleriyle karşı karşıya getirebilecek bir adım attı. Buna kimse cesaret edemezdi. Yani bu kardeşleri bir araya getirmek, kardeşler arasında akan kanı durdurmak, analarının göz yaşlarını dindirmek için. Biz gittik gördük, oralarda kardeşliğin hası var, en güzeli var. Onu bir araya getirip tüm Türkiye'ye yaymak ile ilgili Başbakanımız muhteşem bir adım attı. Bu işin altına elini, ayağını değil, vücudunu koydu. Orada kardeşlik ve barış iklimi, sükunet sağlandıktan sonra olması gereken diğer şeyler şu anda bizim attığımız adımlar. Gençlerimizin ve insanlarımızın hayatla ilgili beklentilerine ışık yakmak, 'Evet, bu iş olabilir, biz sizinle beraberiz' demek, biz bunu Denizli'de bunu yaptık. Denizli'nin 1980-1981 yılında yaptığı 2 milyar dolar ihracattan çok daha fazlasını yapabilir hale geldi." 

"Irak'la karşılıklı ticaretimiz 30 milyar dolar olacak" 

Zeybekci, Hakkari, Şırnak, Van'ın arasında bulunduğu bölgenin Denizli'den çok daha büyük avantajlara sahip olduğunu dile getirdi. Bu bölgedeki illerin her birinin korkunç bir hazine pazarına açıldığını ifade eden Zeybekci, "Irak sadece bizim tarafımızdan resmi ihracat anlamında, Almanya ile yarışır hale geldi. İran ile en son yaptığımız serbest ticaret anlaşmasıyla 2015 yılının sonunda karşılıklı ticaretimiz 30 milyar dolar olacak. Ardından inşallah Suriye huzur bulacak. Suriye'deki huzur ortamından sonra Türkiye'nin o bölgesindeki iller Suriye ile aynı potansiyele sahip olacak. O gün geldiği zaman bu illerin hazır olması lazım. Bugünden o illerde inanılmaz fırsat olduğunu gören şirketlerimiz oralara yatırım yapıyorlar" diye konuştu. 

Hakkari ve bölge illerine yatırım yapmak isteyen bir kişinin, bir konfeksiyon makinesi bandı kurmak için 10-15 kişilik bir ekibi şu anda bulamayacağını kaydeden Zeybekci,  "Ama eminim Hakkari, 3 ay sonrasında 2-3 tane bandı kurabilecek elemanı yetiştirecek. Biz bu makineleri gönderirken 'Size iş göndereceğiz, Denizli'ye veya başka bir yere mal yapacaksınız' diye göndermiyoruz. Bu konfeksiyon bantlarında geç kızlarımız kendi çeyizlerini hazırlamak veya geleneksel kıyafetlerini seri üretim biz yapalım diye istiyorlar. Yetişen genç kızlarımız, oradaki işin içine heves koyacaklar, sevgi koyacaklar, gelecek beklentilerini koyacaklar. Yıllardan beri süren beklentinin açlığını da içine koyacaklar, müthiş kalitede işler yapacaklar" diye konuştu. 

" Bu makinelerle çok güzel işler yapacağız" 

Hakkari Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde görevli öğretmenlerden Hasret Yılmaz da törende yaptığı konuşmada, "İki ay önce bakanımız ziyaret etti. Halk Eğitim olarak atölye kurmak istedik. Bizimle yakından ilgilendiler. Bu kurulacak atölye küçük ama orada her ailede çok sayıda gençler var. Atölyemiz kesinlikle kapanmayacak. Bu makinelerle çok güzel işler yapacağız. İş ve istihdam istiyoruz. Siyaset yapmak orada kolay değil. Silahların gölgesinde siyaset yapıyoruz. AK Parti binası dolup dolup boşalıyor. Bu, Başbakanımızın cesareti. Ülkemizin Başbakanımıza ihtiyacı var" dedi.  

Konuşmaların ardından 20 dikiş makinesi bir kamyonete yüklenerek, Hakkari'ye uğurlandı. 

Törene, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Belediye Başkanı Osman Zolan, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu da katıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir