İsrail ve Hamas yine anlaşamadı

Binyamin Netanyahu, kaçırılan asker karşılığında bin Filistinli tutsağı serbest bırakmayı teklif etti, Hamas ise 'sayı' değil 'kimliği' önemli diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KUDÜS - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın kaçırdığı İsrail askeri Gilad Şalit'i serbest bırakması halinde, bin Filistinli tutsağı serbest bırakacaklarını söyledi. Hamas'ın yanıtı ise 'sayının değil hangi, tutukluların serbest bırakılacağının önemli olduğu' yönünde.

Netanyahu "Ulusa sesleniş" konuşmasında, "Kabul etme konusunda mutabakata vardığımız Alman arabulucunun teklifi, bin teröristin serbest bırakılmasını öngörüyor. Bu, Gilad'ın ülkesine dönebilmesi için ödemeye hazır olduğum bedel. Bu anlaşmaya 'evet' dedim ve anlaşma derhal uygulanmaya hazır" dedi.

Netanyahu, "Ancak, ödemeye hazır olmadığım bedeller de var ve o bedeller bu meşakkatli anlaşmada bulunmuyor" şeklinde konuştu. İki temel ilke konusunda kararlı olduğunu belirten Netanyahu, "İlk ilke, tehlikeli teröristler, İsrail vatandaşlarına zarar verebilecekleri Judea ve Samarya (Batı Şeria) bölgelerine dönmeyecekler" dedi. Netanyahu, ikinci noktanın ise "namlı teröristler" olduğunu belirterek, bunların serbest bırakılmayacağını söyledi.

Hamas için 'sayı' değil, 'kimlik' önemli

Hamas ise, İsrail Başbakanı'nın sözlerine, 'sayının değil hangi mahpusların serbest bırakılacağının önemli olduğunu' belirterek yanıt verdi. Hamas sözcülerinden Eymen Taha, "Netanyahu İsrail kamuoyunu kandırmaya ve halkı aldatmaya çalışıyor. Bu sayı meselesi değil. Bu, kimlerin serbest bırakılacağı meselesi" dedi.

Taha, Hamas'ın, bu bin kişi dışında, İsrail'e şiddet eylemlerinde bulunduğu için hapsedilen 450 kişinin de serbest bırakılmasında ısrarcı olduğunu söyledi. Geçmişteki müzakerelerde İsrail bu gruptakileri serbest bırakmayı reddetmişti.

Geçen Aralık ayında basında çıkan haberlerde, Şalit karşılığında bin Filistinlinin serbest bırakılması yönünde bir anlaşmadan söz edilmiş ancak haber İsrail tarafından resmen teyit edilmemişti. Şalit 2006'da Hamas tarafından kaçırılmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir