Kira fiyatlarındaki artış, asgari ücret zammını gölgeleyecek

Şubat ayı itibarıyla ev kiralarının yüzde 10 artacağını söyleyen Eyidoğan, asgari ücrete getirilen ilk 6 aylık zammın, bir yıllık toplam kira artış oranı ile ortadan kalkacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, TÜİK'in açıklamasıyla Şubat 2014 itibariyle kiracıların ödemekte oldukları ev kiralarının yüzde 10.72 oranda artmış olacağını belirterek, "Bu kira artış oranı ile asgari ücretle çalışan ve kiracı olan bir vatandaşımızın maaşına getirilen ilk altı aylık zam, bir yıllık toplam kira artış oranı ile daha ikinci aydan itibaren ortadan kaldırılmış ve maaşında azalma yaratılmış olmaktadır" dedi. 

Eyidoğan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, konut kira artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

TÜİK'in Şubat 2014'ten itibaren konut kiralarına yapılacak artışlarda hangi değişim oranının esas alınacağını açıkladığını ifade eden Eyidoğan, "Önceki Borçlar Kanunu ile ilgili uyuşmazlıklarda, konut kira artışı konusunda Yargıtay'ın yerleşik kararları, '12 aylık ortalamaya göre değişimin esas alınacağı' şeklindeydi.

Yıllık ortalamaya göre yüzde 5.22

Buna göre, Şubat 2014'te yapılacak kira artışı en fazla yüzde 5.22 oluyordu. Hukukçuların çoğunun görüşü de bu yöndeydi. Ancak TÜİK Yurt İçi Üretici Endeksi (Yİ-ÜFE) Kullanıcıları Rehberi'nde kira artışlarının 'bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişimi' oranı esas alınarak yapılacağını açıkladı. Buna göre artış oranları; 12 aylık ortalamalara göre değişim Ocak 2014 yüzde 5.22, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim Ocak 2014 yüzde 10.72'dir" diye konuştu.  

TÜİK'in açıklamasıyla Şubat 2014 itibariyle kiracıların ödemekte oldukları ev kiralarının yüzde 10.72 oranda artmış olacağını kaydeden Eyidoğan, şöyle devam etti:  

'Maaşında azalma yaratılmış olacak'

"Asgari ücretin 2014 yılı için artış oranı birinci 6 ayda yüzde 5 ve ikinci altı ayda yüzde 6 olmak üzere yaklaşık yüzde 11 olarak açıklanmıştır. Söz konusu bu kira artış oranı ile asgari ücretle çalışan ve kiracı olan bir vatandaşımızın maaşına getirilen ilk altı aylık zam, bir yıllık toplam kira artış oranı ile daha ikinci aydan itibaren ortadan kaldırılmış ve maaşında azalma yaratılmış olmaktadır."  

Eyidoğan, işyerlerindeki kira artış oranlarının 2020 yılına kadar serbest bırakılmasının da ayrı bir konu olduğuna dikkati çekerek, "Bu durum, esnaf, sanatkar ve ticaret erbabı vatandaşımızı mülk sahiplerinin insafına terk etmek anlamına gelir" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir