Kısa dönemli iş istatistiklerinin siteminde değişiklik

TÜİK, istatistiklerin hesaplanmasında sınıflama sistemi değişikliği yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kısa dönemli iş istatistiklerinin hesaplanmasında sınıflama sistemi değişikliği yaptı.

TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, 2005=100 temel yıllı Kısa Dönemli İş İstatistikleri sonuçları Avrupa Birliği Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE 1.1 yerine NACE Rev.2'ye göre üretilip yayımlanacak.

Avrupa Birliğindeki ekonomik faaliyetlerin sınıflandırması hakkındaki Konsey Tüzüğü gereği ekonomideki teknolojik gelişmeleri ve yapısal değişiklikleri ifade etmek amacıyla NACE Rev.1.1 sınıflamasının yeni versiyonu olan NACE Rev.2 sınıflaması oluşturuldu.

Yeni sınıflamaya göre hesaplanan istatistiklerin geriye dönük olarak üretilmesi ve hesaplanması, zaman serilerinde sınıflama değişimi ile oluşan kırılmaları ortadan kaldıracak.

Bu kapsamda, TÜİK, faaliyet sınıflamalarına dayalı tüm çalışmaları zaman içinde yeni sınıflamaya dayalı olarak yayımlayacak. Yeni sınıflamaya dayalı olarak üretilen istatistiklerin yayımlanması ile birlikte, Türk İstatistik Sistemi'nin Avrupa Birliği'ne uyumlu hale getirilmesi çalışmalarında önemli bir gelişme daha sağlanmış olacak.

Eylül ayında Kısa Dönemli İş İstatistikleri Endekslerini içeren, 7 Eylül 2010 Sanayi Üretim Endeksi, 14 Eylül 2010 İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri, 16 Eylül 2010 Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri, 17 Eylül 2010 İnşaat Ciro ve Üretim Endeksleri, 17 Eylül 2010 Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri ve 20 Eylül 2010 Ticaret ve Hizmet Endeksleri sonuçları yeni sınıflama NACE Rev.2'ye göre yayımlanacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir