KKTC'de aday belirlemede son gün

Şu ana kadar adaylığı resmen Talat ve Eroğlu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LEFKOŞA - KKTC'de, 18 Nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için siyasi partilerin adaylarını bugün belirlemesi gerekiyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimi takvimine göre, bugün siyasal partilerce aday saptamanın son günü. Şu ana kadar adaylığı resmen açıklanmış iki isim bulunuyor: Bağımsız aday olarak Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Başbakan Derviş Eroğlu.
KKTC kamuoyu, üçüncü adayın çıkıp çıkmayacağı, çıkacaksa da kim olacağı konusunu uzun süredir tartışıyor ve özellikle UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu'nun aday olabileceğine ilişkin basında çeşitli haber ve yorumlar yayımlanıyor.
Meclis dışındaki siyasi partilerden veya bağımsız aday olacaklardan da henüz kamuoyuna açıklanan bir isim bulunmuyor.
Partilerde durum
KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilerden iktidar partisi UBP, cumhurbaşkanlığı seçimine, Genel Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu ile katılıyor.
Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), seçime bağımsız aday olarak katılacağını cumartesi akşamı düzenlenen şölenle resmen ilan eden Cumhurbaşkanı Talat'ı destekleyecek.
Demokrat Parti'nin (DP) parti meclisi, yarın akşam cumhurbaşkanlığı seçim gündemiyle toplanacak. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, yarın akşam konuyu neticeye ulaştırmaya çalışacaklarını belirterek, bir adayı desteklemenin yanı sıra halen başka bir aday çıkarma ihtimalinin de bulunduğunu söyledi.
Toplumcu Demokrasi Partisi'nin (TDP) parti meclisi de bu akşam cumhurbaşkanlığı seçimi gündemiyle toplanacak.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, toplantının gündeminde "aday belirleme, seçmenleri serbest bırakma veya Talat'ı destekleme" alternatiflerinin değerlendirilmesinin bulunduğunu söyledi.
Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Sekreteri Erdoğan Şanlıdağ ise, ÖRP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacağını, adayların belli olmasından sonra birini destekleyeceklerini kaydetti.
Bu arada Şanlıdağ, ÖRP'nin DP'yle birleşmesinin gündemde olduğuna ilişkin haberler üzerine, "Böyle bir resmi görüşme yok" demekle yetindi.
Şanlıdağ, halen Ankara'da bulunan ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı'nın yarın KKTC'ye döneceğini belirtti.
Seçim takvimi
18 Nisan cumhurbaşkanlığı seçimi takvimi uyarınca adaylar, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurularını 12 Mart Cuma günü yapacak ve ertesi gün de YSK tarafından geçici olarak ilan edilecekler.
YSK kesinleşen adayları 22 Mart Pazartesi günü ilan edecek. Seçim propagandası ise 23 Mart Salı günü başlayacak.
Bu konularda ilginizi çekebilir