Komşu krediyi bu ay alabilecek

Papandreu ve Samaras teminat verirse, Yunanistan 8 milyar euroluk kredi dilimini bu ay alabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'da iki büyük partinin liderinden son kurtarma paketine bağlılık teminatı gelmesi halinde bu ülkeye 8 milyar euroluk 6'ncı kredi dilimini bu ay serbest bırakacaklarını söyledi.

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları toplantısının ardından konuşan Juncker, George Papandreu ve Antonis Samaras'ın ortak imzalayacakları bir mektupla kurtarma paketine ve kemer sıkma önlemlerine bağlı kalacakları taahhüdünde bulunmalarını istedi.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, Yunanistan'da kurulma aşamasındaki milli birlik hükümetinin AB/IMF programına bağlılığını yazılı olarak bildirmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu taahhüdü almak şartıyla yeni Yunan hükümetiyle birlikte çalışabileceklerini dile getirdi.

Olli Rehn, "Yeni hükümetin açık ve net şekilde taahhütte bulunması ve ikinci paket doğrultusunda çalışmak için açık irade beyanı şartının yerine getirilmesi halinde (8 milyar euroluk) 6'ıncı kredi diliminin Kasım ayı içinde ödenmesinin mümkün olduğuna inanıyorum" dedi

Yunanistan'da uzlaşma arayışları

Öte yandan, Yunanistan'da, Başbakan Yorgo Papandreu ve ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Andonis Samaras'ın, hükümetin istifa etmesi ve ülkeyi erken seçime götürecek geçici bir hükümet kurulması konusunda vardığı anlaşmanın ardından taraflar arasında başlatılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı.

Yunan medyası, dün geç saatlere kadar süren görüşmelerde, Papandreu ve Samaras'ın, seçim yapılana dek iktidarda kalacak ulusal birlik hükümetinin yapısı ve görev süresi ile bu hükümetin başına geçecek isim üzerinde anlaşamadığını duyurdu.

Haberlerde, yeni hükümette ND'nin hiçbir üyesinin yer almasını kabul etmeyen Samaras, en geç 19 Şubat'a kadar erken seçim yapılmasını isterken, Papandreu'nun ise, yeni yardım paketiyle ilgili memorandumun uygulanmasıyla doğrudan ilişkili bakanlıklarda ND üyelerinin de yer almamasın mümkün olmadığını savunduğu belirtildi.

Papandreu ve Samaras'ın ulusal birlik hükümetinin başına geçecek isim üzerinde de anlaşamadığı belirtilen haberlerde, bu görev için daha önce adı geçen Avrupa Merkez Bankası yardımcısı Lukas Papadimos'un ardından, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'ndaki temsilcisi Panayotis Rumeliotis'in isminin de konuşulmaya başlandığı ifade edildi. Rumeliotis'in bugün akşam saaatlerinde Atina'ya gelmesinin beklenildiği bildirildi.

Taraflar arasındaki temasların sürdüğü ve uzlaşma arayışlarının bugün de sürdürüleceği belirtildi.

Bu arada, dün geç saatlere kadar süren görüşmelerde uzlaşma sağlanamamasının ardından, Papandreu'nun bugün saat 12:00'da bakanlar kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdığı bildirildi.

Yunanistan'da, PASOK ve ND arasında birlik hükümetinin yapısı ve yeni başbakanın ismi konusunda uzlaşma sağlanmasının ardından Papandreu ve hükümeti istifa edecek. Ardından da, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas partileri yeni hükümete katılmaya davet edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir