Krizde kadınların cv oluşturması arttı

Kariyer.net verilerine göre, krizde kadınların özgeçmiş oluşturma oranı erkeklere göre artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TÜİK verilerine göre Türkiye'de kadın istihdamı her geçen yıl biraz daha azalırken, insan kaynakları sitesi Kariyer.net'in verilerinde de kadın çalışan aranan iş ilanlarının, bazı geleneksel rollerle paralellik gösterdiği görülüyor.

Kariyer.net verilerine göre, krizde kadınların özgeçmiş oluşturma oranı erkeklere göre artış gösterdi. 2009 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında gerçekleşen bu durum, kriz ortamında giderek daha fazla kadının iş gücüne katılma isteği olarak değerlendiriliyor.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, kadınların en fazla başvuru yaptığı sektörler arasında ilk sırada bankacılığın yer aldığını ve bunu hızlı tüketim malları ve gıda sektörlerinin takip ettiğini söyledi.

En fazla kadın çalışan arayan sektörler arasında tekstil, enerji ve turizmin ilk 3 sırada yer aldığını ve inşaat sektörünün dördüncü sırada bulunduğunu kaydeden Azoz, "Enerji ve inşaat sektörlerinde son yıllarda çalışma koşullarında yaşanan değişimlerin, kadınların daha çok tercih edilmesinde etkisi var" diye konuştu.

Azoz, Kariyer.net'te son yıllarda kadın adaylarla erkek adaylar arasındaki eşitliğin bozulmadığını belirterek, 1 Şubat 2010 itibariyle veritabanlarında kayıtlı toplam 10 milyon 703 bin 413 özgeçmişin 5 milyon 341 bin 298'inin erkek, 5 milyon 362 bin 16'sının kadın adaylara ait olduğu bilgisini verdi.

Yusuf Azoz, veri tabanındaki özgeçmişler incelediğinde, toplam kadın adayların içerisinde yüksek lisans mezunu kadın adayların oranının yüzde 25, lisans mezunu kadın adayların oranının yüzde 38 iken, toplam erkek adaylar içerinde yüksek lisans mezunu adayların oranının yüzde 28, lisans mezunu adayların oranının yüzde 31 olduğunu anlattı.

Toplam kadın adaylar içerisinde meslek yüksek okulu mezunlarının yüzde 19, lise mezunlarının yüzde 17 ve ilkokul mezunlarının yüzde 1 oranında olduğuna dikkat çeken Azoz, toplam erkek adaylar içerisinde meslek yüksek okulu mezunlarının yüzde 13, lise mezunlarının yüzde 25 ve ilkokul mezunlarının yüzde 3 oranında yer aldığını söyledi.

Azoz, "Bu tabloyu iş gücüne dair bir örneklem olarak kabul edersek, ilkokul ve lise mezunu erkeklerin sayısı kadınlara göre daha fazla. Meslek yüksek okulu ve üniversite mezunlarında erkeklerin sayısı daha fazla. Lisansüstü eğitimde erkeklerin sayısı biraz daha fazla. Doktorada kadın ve erkek sayıları eşit" dedi.

İlkokul mezunu erkeklerin, ilkokul mezunu kadınlara göre daha fazla iş dünyasının içinde olduğunun söylenebileceğini belirten Azoz, mavi yaka işgücünün daha yüksek oranda erkeklerden oluştuğunu, erkeklerle kadınların farklılaştığı diğer noktanın yüksek lisans eğitimi olduğunu, kadınlara göre daha fazla erkeğin yüksek lisans yapmayı tercih ettiğinin görüldüğünü vurguladı.

Özellikle kadın çalışan aranan ilanlar

Yusuf Azoz, özellikle kadın çalışan aranan iş ilanlarında ilk 20'yi oluşturan pozisyonları, "sekreter/asistan, yönetici asistanı, satış temsilcisi, çağrı merkezi elemanı, muhasebe elemanı, temizlik görevlisi/hizmetli, müşteri temsilcisi, muhasebe elemanı, resepsiyonist, mağaza müdürü, santral sekreteri, çağrı merkezi yöneticisi/yönetmeni, mağaza satış danışmanı, santral operatörü, genel muhasebe elemanı, kasiyer, eğitim danışmanı, hemşire, güvenlik görevlisi, modelist" olarak sıraladı.                          

Bu sıralamanın, bazı geleneksel rollerle uyum içinde bulunduğuna dikkati çeken Yusuf Azoz, sekreter, yönetici asistanı, satış temsilcisi, muhasebe elemanı ve müşteri temsilcisi pozisyonlarının, kadın veya erkek ayrımı olmaksızın, Kariyer.net'te de en çok aranan pozisyonlar olduğunu kaydetti.

Azoz, krizde kadınların özgeçmiş oluşturma oranının, yüzde 18 artığını ve kadınların erkeklere göre daha fazla özgeçmiş oluşturduğunu belirterek, ancak erkeklerin siteye daha sık giriş ve daha çok başvuru yaptığını kaydetti.

Son 1 yıl içinde giriş yapan adaylara bakıldığında, son iki çeyrekte erkek adayların giriş sayısındaki artışa dikkat çeken Azoz, şunları kaydetti:

"Yeni özgeçmiş girişlerine baktığımızda ise tablo daha farklı. Üçüncü çeyrekte, ikinci çeyreğe göre kadınların yüzde 18'lik artışla erkek adaylara göre yüzde 6 daha fazla yeni özgeçmiş girişi yaptığını görüyoruz. 2009'un Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında gerçekleşen bu durumu, kriz ortamında giderek daha fazla kadının iş gücüne katılma isteği olarak değerlendirmek mümkün. Mevcut üye adaylar içinde ise erkeklerin fırsatları takip ve başvuru anlamında biraz daha aktif olduğunu söyleyebiliriz."

Kariyer.net Genel Müdürü Azoz, TÜİK verilerine göre Türkiye'de kadın istihdamının her geçen yıl biraz daha azaldığını, 1990'da yüzde 34,1 olan kadınların işgücüne katılma oranının, 2007'de yüzde 24,83'e gerilediğini hatırlattı.

Türkiye'nin 72,5 milyonun nüfusun yaş ortalaması 29 iken, bunun 52,7 milyonunun, çalışma çağındaki iş gücü anlamına geldiğini ancak, çalışma çağındaki nüfusun sadece 22 milyonunun çalıştığını dile getiren Azoz, çalışanlar içinde kadınların oranı yüzde 27,8, işsizlerin oranının yüzde 28,8 olduğunu söyledi.

Yusuf Azoz, genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 24,4 iken, genel işsizlik oranının yüzde 14'le zirve yaptığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"1990 yılında yüzde 34,1 olan kadınların işgücüne katılma oranı 2004 yılında yüzde 25,4'e geriliyor. 2007 ve sonrasında bu rakam yüzde 24,8'lere kadar düşüyor. Bu tablo içinde iş arayan kadın sayısının yükselmesi, birçok karmaşık faktöre bağlı. Ancak Kariyer.net verilerine göre, kadınların iş aramasındaki artışın krizle doğrudan bağlantısı olduğunu söyleyebiliriz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir