Küresel satış baskısı devam ediyor

Aşağı yönlü harekette 60.311 seviyesine kadar inen Bileşik Endeks, ilk seansı yüzde 1.78 değer kayıpla 60.617 puandan kapattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Avrupa'nın sorunlu ülkesi Yunanistan, piyasalarda stres yaratmaya devam ederken, yurtiçi piyasa yeni haftaya BDDK'nın ‘karşılık' hamlesiyle başladı.

Cari açığa yönelik beklenen ek tedbirlerde ilk adım Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) geldi. BDDK taşıt ve konut dışındaki tüketici kredilerindeki genel karşılık oranlarını yeniden belirledi. Tüketici kredilerinin genel kredilere oranı yüzde 20'nin üzerindeki bankalar için karşılık oranları artırıldı. BDDK'nın bu hamlesi (her ne kadar önceden beklense de) dış piyasalardaki satışları da arkasına alarak İMKB'de sert düşüşe yol açtı.

Aşağı yönlü harekette 60.311 seviyesine kadar inen Bileşik Endeks, ilk seansı 1099 puan ve yüzde 1.78 değer kayıpla 60.617 puandan kapattı. Günün ilk yarısında 519 milyon liralık işlem hacmi kaydedildi. Bu arada bankacılık endeksi de ilk seansı yüzde 2.2 kayıpla tamamladı.

Tahvil-bono piyasasında da yeni hafta satıcılı başladı. 20 Şubat 2013 vadeli tahvilin bileşik getirisi yüzde 9,12'ye kadar yükseldi. Gösterge faiz, şu sıra yüzde 9.05 bileşikten işlem görüyor.

Döviz cephesinde; Euro/Dolar 1.4230 sentten işlem görürken, yurtiçinde Dolar/TL 1.6110, Euro/TL 2.2895 düzeyinde yer alıyorlar.

Avrupa'da düşüş yüzde 1'in üzerinde

Yurtdışında ise Yunanistan ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Ülkede geçen hafta kurulan yeni hükümetin güven oylamasının yarın yapılması bekleniyor. Bu arada Yunanistan'a destek konusunda görüşmeler de sürüyor. Bu arada Yunan Başbakanı Papandreou, hafta sonunda yaptığı açıklamada 12 milyar Euro'luk kredi diliminin serbest bırakılmaması durumunda kısa bir süre sonra kasanın boşalabileceğine işaret ederek, Meclis'ten reformlar için destek talep etti.

ABD vadeli piyasada yüzde 0.5 civarında geri çekilme yaşanırken, kayıplar Avrupa'da yüzde 1'in üzerinde. Bu arada teknik nedenlerle geç açılan Paris, Yunanistan'ın borç sorununa ilişkin endişelerle güne sert düşüşle başladı. Moody's, İtalya'nın uzun vadeli kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldığını bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir