Kuzu'dan "çatı aday" yorumu: Muhalefetin bitişi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, CHP tarafından açıklanan muhalefetin Cumhurbaşkanı "çatı aday" uzlaşısı için "Muhalefetin bitişi" yorumunu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu,  muhalefetin Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde uzlaşmalarına ilişkin, "Muhalefetin bitişi. Aylarca çalışıp aday bulmadaki bu tıkanmaları ve nihayet böyle bir isim üzerinde anlaşmış olmaları bunların bitişini gösteriyor" dedi.  

Kuzu, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.  

Bunu muhalefetin bitişi olarak niteleyen Kuzu, "Aylarca çalışıp aday bulmadaki bu tıkanmaları ve nihayet böyle bir isim üzerinde anlaşmış olmaları bunların bitişini gösteriyor. Demek ki siyaset yapmış ve hakikaten de iyi bir isim bırakmış bir isim üzerinde anlaşamadılar. Bundan bu çıkıyor. Bu bitiştir. Türkiye'de sol kesim senelerce bir cumhurbaşkanı adayı çıkaramayacak kadar...Demek ki bu duruma düşmüş vaziyetteler. Seçilir, seçilmez ama makul bir isim sol kesimden bulamadılar" dedi. 

"Neden böyle bir isime kaydılar?" diye soran Kuzu, şöyle devam etti: 

"Çünkü şu an muhalefetin tek derdi Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan gitsin de kim gelirse gelsin. Bu işi bilmiş, bilmemiş, siyasetten gelmiş, gelmemiş hiçbir önemi yok. Tayyip Erdoğan düşmanlığı bunları böyle olmadık isimler üzerinde mutabakata zorluyor. Mahalli seçimdeki hesap üzerinden gidiyor bunlar 'AK Parti ve diğerleri' diye. Yüzde 45 AK Parti'nin var, 55'de bizim var. Bu hesap doğru bir hesap değil. Cumhurbaşkanı seçiminde özellikle bu hiçbir zaman tutmaz. Çünkü vatandaş oyunu verirken konuya bir belediye başkanı gibi bakmayacak, akrabalık bağları girmeyecek, eski kin, garez, husumet gibi şeyler olmayacak. Meseleye daha yukarı perdeden bakılacak" 

"Hala herkes kendi adayını gösterecek diye düşünüyorum" 

Ekmeleddin İhsanoğlu'nu üniversiteden yakınen tanıdığını belirten Kuzu, şunları kaydetti: 

"Ama siyaset başka birşey. Siyaset işin içine girmeden olmaz. Öyle hani bir estetik ameliyatla cumhurbaşkanı oluşturamazsınız. Siyaseti tamamen kenara atarak, siyaset kurumunu dışlayarak 'bulalım bir adam da orada otursun'... Böyle bir mantıkla bir cumhurbaşkanı adayını bulamazsınız. Türkiye'de böyle bir şey yok, hiçbir zaman da olmadı. Vatandaşla düşecek kalkacak, vatandaşla beraber olmuş olacak. Azar işitecek yerine göre takdir toplayacak. Dut ağıcından düşen lazım Nasreddin Hoca gibi. Siyasetçinin ve vatandaşın derdini bilecek adam oradan gelen adamdır. O önemli. Ama ben hala sanki herkes kendi adayını gösterecek diye düşünüyorum, içimdeki his o. Tabii o zaman CHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu olmaz" 

Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olması halinde de ilk turda seçileceğini söyledi. 

"Zoraki nikah" 

Kuzu, muhalefetin İhsanoğlu ismi üzerinde uzlaşmasını da "zoraki nikah" olarak niteleyerek, "CHP ve MHP arasındaki tamamen Tayyip Bey düşmanlığı ve nefretine dayanan bir zoraki nikah. O liderler arasındaki birliktir, taban bu konuda birleşmez, kesinlikle birleşmez. Dolayısıyla da bundan bir sonuç çıkmaz. 'Kaç aydır çalıştı da bir aday bulamadılar, çatıya çıkacak bir aday bulamadık' demesinler diye sonunda bir aday buldu, çatıya çıkaracak. Yani bu aday orada durur mu,  duramaz mı düşer mi düşmez mi hiç onu düşünmüyorlar" şeklinde konuştu. 

Muhalefetin "çatıya  birini çıkardım" demek için bunu yaptığını yineleyen Kuzu, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ekmeleddin Bey'i görse tanımaz. İsmini bile doğru dürüst söyleyemiyor. 'İslamoğlu' diyor. Tanımaz ki, bilmez ki eline biri tutuşturmuş dolaşıp duruyor onunla. Yolda karşılaşsınlar geçer giderler, birbirini bilmez. Birisi tutuşturmuş  o ismi eline, o da dolaştırıyor" dedi. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir