Meclis, mesaiye başlıyor

TBMM, yaklaşık 3 aylık tatilin ardından yarın açılacak. TBMM'nin gündeminde yerel seçimin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM, yaklaşık 3 aylık tatilin ardından yarın açılacak. TBMM'nin gündeminde yerel seçimin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi ile 17 Ekim'de süresi dolacak olan ve askere sınır ötesi harekat yetkisi veren tezkere bulunuyor. CHP ise Suriye'de izlenen dış politika nedeniyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında Meclis açıldığında gensoru vermeyi planlıyor.

 TBMM yarın çalışmalarına başlayacak. Meclis'te ilk tören saat 14.00'te TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla yapılacak.

 Meclis Genel Kurulu saat 15.00'te toplanacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in birleşimi açmasının ardından sunuş konuşmasını yapacak. Çiçek'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Genel Kurul'a takdiminin ardından İstiklal Marşı okunacak. Ardından Cumhurbaşkanı Gül, TBMM'nin 24. Dönem 3. Yasama Yılı açılış konuşmasını yapacak.
 
Yerel seçimin öne alınmasına ilişkin teklif

Meclis'in en önemli gündem maddeleri arasında yerel seçimin 27 Ekim 2013'te yapılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi ile 17 Ekim'de süresi dolacak olan tezkere yer alıyor.
 Yerel seçimin öne alınmasına ilişkin teklif ilk önce Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak. Ardından Genel Kurul'da iki defa görüşülecek.

 Ayrıca yapılacak anayasa değişikliğinin yanı sıra Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un “Seçim dönemi - seçim başlangıç tarihi ve seçim günü” başlıklı 8. maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor. 27 Ekim 2013 tarihi nedeniyle kanundaki “Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir” ifadesindeki 1 Ocak günü 1 Ağustos olarak değiştirilecek.
 
Tezkere görüşülecek

TSK unsurlarının Irak'ın, PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesiyle mücavir alanlara gönderilmesine ilişkin, TBMM tarafından verilen izin süresinin, 17 Ekim 2012 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere Genel Kurul'da öncelikli olarak görüşülecek.
 Genel Kurul'da Büyükşehir Belediye Yasası'nda değişiklik öngören tasarının da gündeme gelmesi bekleniyor.
 Meclis'in gündemine gelebilecek bir diğer konu ise dokunulmazlıklar olacak. Ayrıca Suriye'de izlenen dış politika nedeniyle CHP, Meclis açıldığında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında gensoru önergesi verecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir