Meclis'te yeni bir komisyon kuruluyor

Meclis'te Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulmasını, komisyon üye sayısının 17 olmasını ve üye dağılımının siyasi partilerin sandalye sayısına göre belirlenmesini içeren önerge, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MİT’e Meclis denetimiyle ilgili TBMM’de "Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu" kuruluyor. Komisyon, MİT dışında emniyet, jandarma ve MASAK’ı da denetleyecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, MİT kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam ederken MİT’i Meclis denetimine açan değişiklik ile ilgili şöyle konuştu:

"TBMM bünyesinde kurulacak bir güvenlik ve istihbarat komisyonu hem MİT, hem Jandarma istihbaratı, hem de Emniyet istihbaratını ve MASAK'ı, doğal olarak; oradan gelecek raporları inceleyecek, denetleyecek, raporlayacak. Siyasetin güçlenmesi açısından, TBMM'nin istihbarat kurumlarını ve onların faaliyetlerini bir komisyonla incelemesi açısından da bir devrim niteliğindedir. Başbakanlık bünyesinde olan kurumlar ilgili raporlarını hazırlayacak ve komisyona gelecek. Sadece bu komisyon raporları yılda bir defa incelemekle yetinmeyecek. Bu komisyon yıl içeresinde güvenlik ve istihbarat alanlarında da inceleme yapacak, görüşlerini sunacak. Yurt dışında yapılan çalışmaları inceleyecek."

Ünal, komisyona sunulacak raporların ölçüsünün ne olacağına ilişkin ise şöyle bilgi verdı:

"Raporlarda bir ölçü olacak ve devlet sırrı niteliğinde gizliliği yüksek bilgiler olmayacak. İstihbarat kurumlarının şeffaflığı ve hesap verebilirliği açısından, siyaset kurumuna ve TBMM'ye yani millete hesap verebilirliği açısından bu komisyon önemli bir işlev görüyor. Komisyon toplantılarını kapalı yapacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir