Merkez doları biraz daha düşürdü, gözler Avrupa Zirvesi'nde

MB Başkanı Başçı'nın merakla beklenen açıklamaları sonrası bugün dolar 1,75'i gördü, faiz yüzde 10'u aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurtiçi piyasanın bu haftaki en önemli gündem maddesi Merkez Bankası toplantısıydı. Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın açıklamaları sonrası Dolar/TL 1.7580'i test ederken, gösterge faiz yüzde 10.13'e kadar çıktı.

Hem faizi, hem de dövizi kontrol edecek olan TCMB, geniş faiz koridorunu (%5-%12,5) piyasaya verilen likidite çerçevesinde günlük olarak ayarlamayı planlıyor.

Parasal sıkılaştırmaya başlandığını belirten MB Başkanı Başçı, gerektiği takdirde TL zorunlu karşılıklarda sınırlı indirime gidebileceğini açıkladı. Zorunlu karşılık basın duyurusunun hazır olduğunu belirten Başçı, AB zirvesinden sonra devreye sokulabileceği sinyalini verdi.

Öte yandan Merkez Bankası 4'üncü Enflasyon Raporu'nda 2011 enflasyonu yüzde 8.3, 2012 enflasyonu yüzde 5.2 olarak öngörüldü. Enflasyonun orta vadede ise yüzde 5 düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu.

Faiz yüzde 10'un üzerine çıktı

Bu açıklamaların ardından faizlerde hızlı yükseliş yaşandı. 17 Temmuz 2013 vadeli gösterge tahvilin bileşik getirisi satış baskısıyla yüzde 10.13'e çıkarak, Ağustos 2009'dan beri en yüksek seviyeyi gördü. Gösterge faiz valörlü işlemlerde ise yüzde 9.95 bileşik seviyesine indi.

Dolar önce 1.75'i test etti, ardından 1.77'ye geldi

Türk lirasının değerini önemli ölçüde güçlendirecek eylem planının açıklanacağı haberiyle yönünü aşağı çeviren dolarda, MB'nin bu açıklamayı yapması sonrası düşüş eğilimi hızlandı. Dolar/TL Eylül ayının en düşük seviyesi olan 1.7580'i test etti. Gün sonuna doğru toparlanma gösteren dolar 1.77 liradan kapandı. Şu sıra bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.7660/1.7700 TL düzeyinde yer alıyor. Euro ise 2.45 liradan işlem görüyor.

İMKB yüzde 1.4 değer kaybetti

Alternatif piyasadaki volatil görünüm etkisiyle borsada da düşüş yaşandı. İkinci seansta satışların devamıyla endeks 55.339 puana kadar indi. Borsada gün 808 puan ve yüzde 1.44 değer kayıpla 55.469 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi ise bugün yüzde 3.5 değer yitirdi.

Gözler AB zirvesinde

Öte yandan Euro Bölgesi liderleri, bugün Brüksel'de yapacakları toplantıda bölgenin borç sorunu, Avrupa Kurtarma Fonu (EFSF), bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve Yunanistan'daki finansal sorunların İspanya ve İtalya'ya sıçraması konularını görüşerek karara bağlayacak.

İtalya'da tartışmalı emeklilik reformu konusunda AB zirvesi öncesinde anlaşmaya varılmış olması ve Merkel'in yapıcı konuşmaları olumlu karşılandı. Ancak Yunanistan'ın borçlarındaki kesinti oranın ne kadar olacağı hala belirsizliğini koruyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir