Mülteci akını dış basında

Yabancı basın, Türkiye'nin, ülkeye gelen Suriyeli mülteci sayısının artmasıyla mülteci sayısı konusunda alarm verdiğine ve uyarılarının arttığına işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA/NEW YORK - Türkiye'nin, ülkeye gelen Suriyeli mülteci sayısının artmasıyla uluslararası toplumu uyarması yabancı basında geniş yer buldu. Medya organları, Suriye'deki savaşın Türkiye'ye de taşma tehdidi olduğuna ve Türkiye'nin tampon bölge oluşturma uyarılarına dikkat çekerken, Türkiye'nin alarm verdiği ve uyarılarının arttığı yorumunu yaptı. 
 
Independent gazetesi, Suriye'nin kuzeyinde savaşın aylar önce şiddetlendiğini ancak şimdi Türkiye'ye de taşma tehdidi olduğuna ve binlerce sığınmacının sınırı geçtiğine işaret ederek, ülkeye gizlice insani yardım sokan Suriyeli bir aktivistin, savaşın çok yakında olduğunu ve kurşunların sınırı geçtiğini söylediğini yazdı. 
Gazete, yakın bir zamanda sınıra gittiğinde silah seslerinin gerçekten de çok uzaktan gelmediğini kaydederken, Türk yetkililerin Türk halkının ve mülklerinin vurulduğunu reddettiğini ancak Suriye ordusunun isyancıları öldürmek için helikopter kullanımını arttırdığını onayladığını belirtti. 
İngiliz Financial Times gazetesi ise, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların sayısının artması konusunda BM'yi uyardığını vurguladığı haberinde, Türkiye'nin öncelikle çok büyük bir Suriyeli akını olayına karşı tampon bölge kurabileceği konusunda uyardığını ancak yakın bir zamanda bazı yetkililerin bu düşünceye soğuk olduklarının sinyallerini verdiğine dikkat çekti. 
 
Ankara alarm verdi BM kınadı
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un, Şam'a acilen saldırıları durdurması çağrısı yaptığını, Ankara'da ise Türkiye'ye gelen binlerce Suriyeli konusunda alarm verildiğini belirterek, Davutoğlu'nun BM'ye çağrısından sonra, Ban'ın kadınların ve çocukların dahil olduğu masum sivil vatandaşlara karşı artan son şiddet olaylarını sert bir şekilde kınadığını kaydetti. 
New York Times, Türkiye'nin Suriye'deki şiddetin giderek kötüleşmesi konusunda BM'ye uyarılarının arttırdığına dikkat çektiği haberinde, Suriye'den gelen sığınmacı akını artarsa BM'nin devreye girmesini isteyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ifadelerine BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'dan hemen bir yorum gelmediğini ancak Ban Ki-Moon'un Perşembe günü BM'de çatışmanın daha kötüye gittiğini ve tüm taraflardan ateşkes planına uymalarını rica ettiğini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir