NBG, Finansbank'ta payını azaltacak

Yunan bankası National Bank of Grece, 2,8 milyar Euro'luk sermaye artırımı için bir plan açıkladı. Plandaki maddelerden biri ise Türkiye'deki iştiraki Finansbank'ta hisse satışı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Piyasalarda Bankacılık sektörüne yönelik endişelerin arttığı dönemde, Yunanistan'ın büyük bankası NBG'den süpriz bir plan açıklaması geldi. Plana göre, NBG'nin Finansbank'taki hisse oranı yüzde 99'dan yüzde 75'e düşürülecek.

Banka'nın Yunan Borsası'na yaptığı açıklamada, 2,8 milyar Euro'luk ve içinde Türkiye'deki iştiraki Finansbank'ta hisse satışını da getiren bir plan uygulanacagı vurgulandı. Buna göre NBG, Finansbank'taki hissesini yüzde 99'dan en az yüzde 75'e düşürecek. Finansbank'ın dün piyasa kapanışı itibariyle piyasa değeri 9,2 milyar TL düzeyinde. Şu anki piyasa değeri üzerinden yapılacak bir satış ile NBG'nin 2.3 milyar lira, yani 1.2 milyar euro civarında bir gelir elde etmeyi planladıgı ön görülüyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre, NBG buna ek olarak 631 milyon Euro'luk bedelli sermaye artıtımı yapacak, aynı zamanda 227 milyon Euro'luk da hisse senedine çevrilebilir tahvil ihracı gerçekleştirilecek. Sermaye artırımı sonrasında NBG'nin sermaye yeterlilik radyosu'nun yüzde 13.4'e çıkacağı öngörülüyor. Aynı zamanda artırım Yunan Hükümetin Banka'da bulunan 350 milyon Euro'luk imtiyazlı Hisse geri ödemesi için de kullanılacak.

Finansbank açıklama yaptı

Konuyla ilgili Finansbank da Kamuyu Aydınlatma Platformu'ndan bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bankamız ana hissedarı National Bank of Greece tarafından 7 Eylül 2010 tarihinde yapılan açıklamaya aşağıda  yer verilmiştir.

"National Bank of Greece ("NBG") Yönetim Kurulu, bankanın sermaye yapısını daha da güçlendirmek ve bankaya stratejik esneklik sağlamak amacıyla gerçekleştirilmesi planlanan yaklaşık 2.8 Milyar Avro tutarında kapsamlı sermaye artırımını onaylamak üzere 10 Eylül 2010 tarihinde toplantıya çağırılmıştır.

NBG'nin önerdiği sermaye planı çerçevesinde:

- "Tümünü yüklenim" yöntemiyle gerçekleştirilecek, 2010 Ekim sonunda tamamlanması planlanan bedelli sermaye artırımı ve

- NBG'nin Türk iştiraki Finansbank'ın mevcut sermayesini temsil eden bir kısım payların  ve sermaye artırımı yoluyla ihraç edilecek bir kısım payların halka arzı düşünülmektedir. Planlanan arzı takiben NBG'nin Finansbank'da en az 75% oranında çoğunluk hisseye sahip olmaya devam etmesi planlanmaktadır.

Finansbank hisselerinin halka arzının gerçekleştirilmesi ve zamanlaması, gerekli yasal izinlerin alınması ve uygun piyasa şartlarının gerçekleşmesi gibi çeşitli koşullara tabidir

Sermaye planının her iki kısmının da başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda, NBG'nin ana sermaye yeterlilik oranının yaklaşık 380 baz puan artması beklenmektedir."

Ömer Aras: Bizi daha üst noktalara taşıyacak

İlerleyen saatlerde Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras da yaptığı açıklamada alınan kararın bankanın rekabet gücünü artıracağına işaret etti.

Aras'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Ana hissedarımız National Bank of Greece, Bankamızın mevcut sermayesini temsil eden ve sermaye artırımı yoluyla ihraç edilecek bir kısım payların halka arz edileceği konusunda açıklama yapmıştır. Planlanan hisse arzını takiben National Bank of Greece’in Finansbank’ta en az %75 oranında çoğunluk hisseye sahip olmaya devam etmesi planlanmaktadır.

Hisse satışı gerekli izinlerin alınmasını takiben piyasa koşullarına göre gerçekleştirilecek olup, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılara arz edilecektir. Bu arz sonucunda elde edilen gelirin bir kısmı, Finansbank’ın sermaye artırımı için kullanılacak ve Bankamızın önümüzdeki dönemde büyümesini destekleyecektir. Hisse arzının en geç 2011 yılının birinci çeyreği sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Artan rekabet unsurları içinde borsada işlem gören hisse senetlerimizin derinlik kazanması Bankamızı güçlendirecektir. Bankamızın büyümesi için sermaye piyasalarından aldığımız bu gücün, rekabet içinde bulunduğumuz noktadan çok daha üst noktalara gelmemize olanak sağlayacağına inanıyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir