Olaylı füze ticaretinde Türkiye ek süre istedi

NATO'yu ayağa kaldıran Çin'den füze savunma sistemi alımında Türkiye, ABD'li satıcıdan ek süre istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Türkiye'nin, Çin'den almayı düşündüğü füze savunma sistemleri konusunda teklif vermiş olan Amerikan Raytheon  şirketinden, Patriot füzeleri için yaptığı fiyat teklifinde süreyi uzatmasını istediği bildiriliyor.

Türkiye ile ABD arasında bu konuda devam eden görüşmelere yakın iki kaynağın verdiği bu bilgi, Çin şirketiyle müzakerelerden sonuç alınamaması ihtimaline karşı Ankara'nın diğer seçenekleri de açık tutmak istediğini gösteriyor. Başbakan Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, uzun menzilli hava ve füze savunma sistemleri konusunda Çin'in CPMIEC şirketiyle süren görüşmelerin başarısız olması halinde yeni tekliflere açık olacaklarını söylemişti.

Raytheon yapımı Patriot füze sisteminin satış teklifi hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, Türk yetkililerin, Çin ile müzakereler devam ederken, Raytheon'dan fiyat teklifine ilişkin sürenin uzatmasını istediklerini söyledi.

Kaynaklardan biri, "Belli ki seçeneklerini açık tutmak istiyorlar" dedi. Türkiye'nin ne kadar bir süre uzatımı istediği konusunda  ise bilgi edinilemedi. Türkiye Raytheon ve Fransız-İtalyan yapımı Eurosam SAMP/T füzelerini değil, Çin'in FD-2000 sistemini tercih ettiğini Eylül ayında açıklamıştı. Yetkililer, en uygun şartları öneren CPMIEC'in aynı zamanda Türkiye'de ortak üretimi de kabul ettiğini açıkladılar.

CPMIEC, İran, Kuzey Kore ve Suriye ile ilişkileriyle ABD'nin koyduğu yasakları ihlal ettiği gerekçesiyle bu ülkenin yaptırımlar listesine yer alan bir şirket.

NATO da, diğer üyelerin kullandığı sistemlerle uyumlu olmayan bir sistemin Türkiye tarafından kullanılmasının, 28 üyeli ittifakın temel ilkesini zedeleyeceği gerekçesiyle, Çin ile anlaşma yapılmasından kaygı duyuyor. Kaynaklardan biri, füze sistemi sorunu çözümlenene kadar, Türkiye'nin gelecek yıllarda almayı düşündüğü 100 adet F-35 savaş uçağı siparişinin de ertelenebileceğini söyledi.

Türkiye F-35 uçaklarını, yaşlanan F-4 Fantom ve eski model F-16 savaş uçaklarının yerine hizmete almayı düşünüyor. Raytheon ve F-35'leri imal eden  Lockheed Martin şirketlerinden bu konuda bir yorum gelmedi. ABD'nin dış silah satışlarını denetleyen Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan da bir açıklama yapılmadı. Türkiye, Çin şirketiyle görüşmelerin devam ettiğini söylüyor. Üst düzeyli bir Türk yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada, "Kesin karar henüz verilmemiş olduğu için diğer şirketlerin fiyat tekliflerini iyileştirme imkanları hâlâ mevcut" dedi.

"Ancak Türkiye'de yapılacak ortak üretim konusu fiyattan daha önemli" diyen yetkili, diğer teklifleri yeniden dikkate almadan önce Çinli şirket ile süren görüşmelerin sonucunun bekleneceğini söyledi.
          

Bu konularda ilginizi çekebilir