Perakende satış hacmi arttı

Perakende satış hacmi eylülde aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 4,1 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Perakende satış hacmi, eylülde aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 4,1 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın eylül ayına ilişkin Perakende Satış Hacim Endeksi'ni açıkladı. 

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi eylülde bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 1,1, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 0,9 arttı. Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 1,5, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4,2, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 1,9, posta veya internet üzerinden satışlar da yüzde 1,5 artış gösterdi, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları ise yüzde 7,5 azaldı.  

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 2, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında yüzde 4,6, otomotiv yakıtı satışlarında ise yüzde 5,4 artış yaşandı. 

Gıda dışı sektörlerin geçen yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 3,4, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 24,8, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 10,9 arttı, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4,1, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0,3 azaldı.  

Perakende ciro arttı  

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro eylülde bir önceki aya göre yüzde 1,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,9, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 1,5, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 0,3 artış gösterdi. 

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro ise eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 13,7, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında yüzde 12,6, otomotiv yakıtı satışlarında ise yüzde 3,6 artış yaşandı. 

Yılın 3. çeyreği  

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,7 artış gösterdi.  

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro da yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende ciroda ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8,9 artış görüldü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir