Piyasaları stres bastı

Borç sorununun Portekiz ve İspanya'ya yayılacağı korkusu ve Kore'de artan tansiyon, satış baskısını artırdı. Dolar/TL 1.48 seviyesine çıktı; borsada iki günlük kayıp yüzde 5'i aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – İrlanda'daki borç sorununun Portekiz ve İspanya'ya da yayılabileceği kaygısı devam ederken, Kuzey Kore ile Güney Kore arasında yaşananlar piyasaları iyice gerdi. Endeksler ve emtia fiyatları geri çekilirken, dolarda yükseliş hakim oldu. Yurtiçinde borsa günü yüzde 2.34 kayıpla 66.335 puandan kapatırken, dolar 1.48 liraya ulaştı.

Borsada iki günlük kayıp yüzde 5'i aştı

İMKB hisse senetleri piyasası, güne yurtdışı piyasalara paralel olarak dünkü satışın devamı ile başladı. Tepki alımları gün içerisinde zayıf kaldı. En yüksek 67.650 seviyesi test edilirken, piyasa satışlarla da 66.022 seviyesine geriledi. Gün 1591 puan düşüşle 66.335 puandan tamamlandı ve borsada iki günlük değer kaybı yüzde 5'i aştı.

Dolar 1.48'e geldi

Risk iştahının azalmasına paralel dolarda değer artışı da devam etti. Uluslararası piyasalarda Euro/Dolar paritesi 1.34 seviyesine gerilerken, yurtiçinde dolar 1.48 seviyelerine geldi. Serbest piyasada ise dolar 1.4810 liradan, euro 1.9860 liradan kapandı. Bankalararası piyasada şu sıra dolarda en iyi alış/satış 1.4790/1.4820 TL düzeyinde.

Emtia fiyatları düştü

Yaşanan olumsuz havanın etkisiyle emtia fiyatlarında da düşüş gözlendi. ABD Ham Petrolün varili 80.83, Brent Petrolün varili 82.85 dolara geriledi. Altının onsu ise 1,376 dolardan işlem gördü. Bu arada Kapalıçarşıda cumhuriyet altını 440 liradan, çeyrek altın da 108 liradan satıldı.

Faiz nispeten sakin

Öte yandan hisse senetleri ve döviz cephesindeki dalgalanmaya karşın bono piyasasında daha sakin gün geçirildi. Haftaya alımlarla başlanan tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışını yüzde 7.65 bileşikten yapan 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge tahvil bugün yüzde 7.59 bileşik seviyesinden günü tamamladı.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir